Πώς θα βεβαιωθείτε ότι δεν το κακομαθαίνετε





Κάθε γονιός θέλει να δει το παιδί του να μετατρέπεται σε έναν καλό, ευγενικό και υπεύθυνο ενήλικα, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτούμε ότι ο τρόπος συμπεριφοράς μας δεν το κακομαθαίνει, μεταδίδοντας τα λανθασμένα μηνύματα. Παράλληλα ένα παιδί που δεν είναι κακομαθημένο αποτελεί την καλύτερη παρέα και φυσικά όχι μόνο για τους γονείς, μιας και το να περάσει κανείς χρόνο μαζί τους είναι εύκολο αφού οι συγκρούσεις είναι ελάχιστες.

Πώς θα βεβαιωθείτε ότι δεν το κακομαθαίνετε

Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε ώστε τα μικρά σας να διαμορφωθούν σε ευγνώμονες, υπομονετικούς και συγκροτημένους ανθρώπους, που δύσκολα χάνουν τον έλεγχο και αποτελούν μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα των υπολοίπων.

  • Βεβαιωθείτε ότι κάνουν δουλειές: Ενθαρρύνοντας τα παιδιά σας να κάνουν δουλειές βάσει της ηλικίας τους, όχι μόνο δίνει σε εσάς την ευκαιρία να χαλαρώσετε λίγο αλλά τα βοηθά να αναπτύξουν μια αίσθηση ευθύνης και αυτοπεποίθησης. Αν και ορισμένες φορές μπορεί να είναι περισσότερο χρονοβόρο, αφήστε το μικρό σας να δοκιμάσει, δείχνοντας του τον σωστό τρόπο και βοηθώντας το όπου χρειάζεται.
  • Λέμε «ευχαριστώ»: Είτε πρόκειται για μικρά καθημερινά πράγματα, όπως το φαγητό που έχετε ετοιμάσει ή ακόμα και για μεγαλύτερα, μάθετε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να λέει «ευχαριστώ» σχεδόν αντανακλαστικά. Να είστε το καλό πρότυπο για εκείνο, λέγοντας ευχαριστώ και δηλώνοντας την ευγνωμοσύνη σας στους ανθρώπους γύρω σας.
  • Πειθαρχία: Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να ελέγχουν τον εαυτό τους έτσι ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να ελέγχονται από κάποιον άλλον. Ο καθορισμός ξεκάθαρων και αυστηρών ορίων από την προσχολική ακόμα ηλικία είναι το κλειδί για να μην τα κακομάθετε. Τα παιδιά που μαθαίνουν από μικρά να είναι υπομονετικά, να μην χάνουν τον αυτοέλεγχό τους και να είναι ευχάριστα κάνουν περισσότερους φίλους και εντάσσονται πιο ομαλά σε ομάδες.
  • Με μέτρο οι έπαινοι: Πολλές είναι οι απόψεις γύρω από τον έπαινο και το πότε ή πόσους θα πρέπει να λάβει το παιδί ανάλογα με την προσπάθεια που καταβάλλει. Αν και το κίνητρο του επαίνου στο παιδί, ανεξάρτητα από την προσπάθειά του, υπαγορεύεται με γνώμονα την ενίσχυση του ηθικού του και της συναισθηματικής του ασφάλειας, είναι σημαντικό να του δώσετε να καταλάβει ότι ορισμένες φορές θα χρειαστεί να προσπαθήσει παραπάνω από μία φορά για να καταφέρει κάτι και με διαφορετικούς τρόπους. Εξίσου σημαντικό είναι να του μάθετε να μην φοβάται την αποτυχία, μιας και αποτυγχάνοντας λαμβάνει τα μεγαλύτερα μαθήματα, που θα το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε δυσκολία στην ζωή του.
  • Μαθαίνοντας την αξία των χρημάτων: Βοηθώντας τα να κατανοήσουν την αξία που έχουν τα χρήματα, όπως και τον σωστό τρόπο που τα ξοδεύουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας δίχως να τα σπαταλάμε σε άσκοπα αντικείμενα, είναι λιγότερο πιθανό να γκρινιάξει για ένα παιχνίδι που δεν του παίρνετε μιας και μπορεί να κατανοήσει τους λόγους.

Πηγή: vita.gr







agrinio24.gr