Πώς θα ξέρετε αν έχετε πιτυρίδα ή ξηροδερμία και πώς θα απαλλαγείτε με φυσικούς τρόπους


Η ξηροδερμία στα μαλλιά χαρακτηρίζεται από μικρές, λευκές και ξηρές νιφάδες του τριχωτού της κεφαλής, ενώ η πιτυρίδα είναι συνήθως χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες, λιπαρές ή κηρώδες νιφάδες, ή συστάδες κυττάρων του δέρματος, που έχουν συνήθως κιτρινωπό ή γκρι χρώμα.

Πιτυρίδα είναι μια κοινή χρόνια πάθηση του τριχωτού της κεφαλής που χαρακτηρίζεται από απολέπιση του δέρματος. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μεταδοτική και σπανίως είναι σοβαρή, η πιτυρίδα μπορεί να είναι ενοχλητική και μερικές φορές δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Επίσης, η εκτεταμένη χρήση χημικών προϊόντων, σαμπουάν και μαλακτικών για τα μαλλιά σας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής, στερώντας του τη φυσική του υγρασία και οδηγώντας σε μεγάλη ξηρότητα. Αυτή η ξηρότητα είναι που οδηγεί σε ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής.

Τι είναι οι νιφάδες στα μαλλιά ανάλογα με το χρώμα και την εμφάνισή τους

Η πιτυρίδα στα μαλλιά οφείλεται στην υπερβολική έκκριση σμήγματος (φυσικού ελαίου) στην επιδερμίδα και την ανάπτυξη του μύκητα “μαλασέζια”. Αυτός ο μύκητας τρέφεται από το επιπλέον σμήγμα και από τα νεκρά δερματικά κύτταρα στο κρανίο, αναγκάζοντας τα ζωντανά δερματικά κύτταρα να “ξεφλουδίζουν” με μεγαλύτερη συχνότητα και να συσσωρεύεται αυτό το υλικό “κομμάτια” στο δέρμα.

Από την άλλη πλευρά, η ξηροδερμία στα μαλλιά οφείλεται σε απώλεια υγρασίας από το δέρμα του κεφαλιού ή/και την εφαρμογή σαπουνιού, ισχυρών απορρυπαντικών, από τον πολύ κρύο καιρό, από την κακή απομάκρυνση υπολειμμάτων, από το σκληρό νερό από τη διατροφή (παράδειγμα: υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης).

Τι να κάνετε για την πιτυρίδα

υπάρχουν ορισμένα απλά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παράλληλα με το σαμπουάν σας, για να απαλλαγείτε γρηγορότερα ή να περιορίσετε περισσότερο τις αντιαισθητικές νιφάδες από την πιτυρίδα:

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη περιέχει το ίδιο δραστικό συστατικό (σαλικυλικό οξύ), όπως πολλά φαρμακευτικά σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Λιώστε δύο ασπιρίνες σε μορφή σκόνης και βάλτε τις στην κανονική ποσότητα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε κάθε φορά που πλένετε τα μαλλιά σας. Αφήστε το μείγμα στα μαλλιά σας για 1-2 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με νερό και λουστείτε ξανά με απλό σαμπουάν.

Μηλόξυδο

Πολλοί δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι το μηλόξυδο είναι μια καλή θεραπεία κατά της πιτυρίδας. Η οξύτητα του μηλόξυδου αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα Malassezia. Αναμίξτε 1/4 της κούπας μηλόξυδο με ίση ποσότητα νερού, βάλτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε με αυτό το τριχωτό της κεφαλής σας. Στη συνέχεια, τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αφήστε το διάλυμα να δράσει για 15 λεπτά έως μία ώρα. Κατόπιν, πλύνετε τα μαλλιά σας ως συνήθως. Επαναλάβετε δύο φορές την εβδομάδα.

Στοματικό διάλυμα

Για τη θεραπεία της πιτυρίδας, μπορείτε επίσης να πλύνετε αρχικά τα μαλλιά σας με κανονικό σας σαμπουάν και στη συνέχεια να τα ξεπλύνετε με στοματικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα. Κατόπιν βάλτε το conditioner όπως θα κάνατε κανονικά. Η αντιμυκητιακή δράση στο στοματικό διάλυμα βοηθούν στην πρόληψη της πιτυρίδας, επειδή, όπως και το μηλόξυδο, εμποδίζει την ανάπτυξη μυκητών.

Τι να κάνετε για την ξηροδερμία

Έλαιο από δέντρο τσαγιού

Έχει ισχυρές αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και κάνει μια καταπληκτική αρχική θεραπεία για την ξηροδερμία της κεφαλής. Τα φυσικά έλαια προσφέρουν εξαιρετική θρέψη και ενυδάτωση, ενώ καταπολεμούν τη φαγούρα και την απολέπιση. Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε αυτό το έλαιο ως θεραπεία για την ξηροδερμία είναι ότι πρέπει πάντα να το αραιώνετε πριν από την εφαρμογή του στο τριχωτό της κεφαλής σας.

Χυμός λεμονιού και μέλι

Μην εκπλήσσεστε. Αυτό το εξαιρετικό μείγμα δεν είναι ιδανικό μόνο για την θεραπεία του πονόλαιμου, αλλά λειτουργεί εκπληκτικά και ως θεραπεία τςη ξηροδερμίας στο κεφάλι. Το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και το λεμόνι έχει καθαριστικές ιδιότητες. Συνδυαστικά αποτελούν ένα επιτυχημένο δίδυμο κατά της ξηροδερμίας. Εφαρμόζοντας αυτό το μείγμα βαθιά στα μαλλιά σας θα δείτε μοναδικά αποτελέσματα. Να θυμάστε ότι το λεμόνι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε σκασμένο, ερεθισμένο δέρμα καθώς μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο ή μερικές φορές ακόμα και να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Μηλόξυδο

Εφαρμόζοντας μηλόξυδο στο τριχωτό της κεφαλής σας θα βοηθήσετε στην εξισορρόπηση του pH του τριχωτού της κεφαλής και θα περιορίσετε τον κνησμό (φαγούρα) και την ξηρότητα. Και το μηλόξυδο πρέπει πάντα αν το αραιώνετε με νερό πριν από τη χρήση.

Πηγές: iatropedia.gr



agrinio24.gr