Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ – Τι περιμένουν οι αγορές

Η πλάστιγγα εντός της ΕΚΤ έχει γύρει καθώς φαίνεται προς την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης των βασικών της επιτοκίων. Ολες οι πληροφορίες που έρχονται από τη Φρανκφούρτη συγκλίνουν ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τάσσονται κατά πλειοψηφία υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. 

Αυτό, όμως, που περιμένουν κυρίως οι αγορές, είναι να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της ΕΚΤ, αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και εντεύθεν. Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας θα δώσει το στίγμα της στρατηγικής και των προθέσεων που θα ακολουθηθούν και έχουν ως άμεση προτεραιότητα τη πτώση του πληθωρισμού στο 2%.

Προς ώρας ο πληθωρισμός συνεχίζει την πτωτική του πορεία στην Ευρωζώνη, καθώς έφτασε στο 8,5% τον Ιανουάριο. Συνεχίζουν, ωστόσο, να υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για τη δυναμική του, με κυριότερο αυτό του δομικοπυ πληθωρισμού (εξαιρεί τιμές ενέργειας και τροφίμων), που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (5,2%).

Αυτό το στοιχείο λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της απόφασης για… ενισχυμένη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες, συν το γεγονός ότι η Ευρωζώνη-σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat- απέφυγε έστω και οριακά την ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2022

Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 ως απάντηση στον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε στο υψηλό ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο. 

Εurostat: Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Μείωση του εναρμονισμένου δείκτη καταναλωτή, πτώση των ενεργειακών τιμών και επιτάχυνση αυτών στα τρόφιμα, καταγράφεται συνολικά στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat. Ο πληθωρισμός υποχωρεί για τρίτο διαδοχικό μήνα και διαμορφώνεται στο 8,5%, από το 9,2% που ήταν τον Δεκέμβριο. Πτωτική πορεία ακολουθούν οι ενεργειακές τιμές (+17,2% τον Ιανουάριο, από +25,5% τον Δεκέμβριο), ενώ αντιθέτως στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, αυξάνεται κατά 14,1%, από 13,8% τον Δεκέμβριο. Καμπανάκι ανησυχίας αποτελεί η άνοδος του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που διαμορφώθηκε στο 7% από το 6,9% του Δεκεμβρίου.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια  έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9%, έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,2% έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο).



sofokleousin.gr