Πρέπει κανείς να εμπιστεύεται τυφλά τα συστήματα πλοήγησης σαν το Google Maps;
Πρέπει να παραδεχτούμε πως τα τελευταία χρόνια ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε από το σημείο Α στο σημείο Β έχει αλλάξει ριζικά. Γιατί ναι μεν εξακολουθούμε στις πιο πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας αλλά για τη διαδρομή που ακολουθούμε δεν κάνουμε καν σκέψεις. Ή πόσο μάλλον κάποια προετοιμασία αν μιλάμε για κάποιο πιο μακρινό ταξίδι.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα συστήματα πλοήγησης τα οποία πλέον εμπιστεύονται πολλοί τυφλά.
Και εντάξει αν κινείται κανείς μέσα στην πόλη. Και λάθος να κάνει ή να λάβει λανθασμένες οδηγίες μικρό το κακό. Αν όμως κινείται σε μια λιγότερο ή περισσότερο απομονωμένη διαδρομή οι συνέπειες μπορεί να είναι από κουραστικές έως επικίνδυνες.
Το παράδειγμα μια οικογένειας που ξεκίνησε για μια εκδρομή στην Αυστραλία είναι ενδεικτικό: η λανθασμένη οδηγία του Google Maps τους έβγαλε από τον ασφαλτοστρωμένο κύριο δρόμο καθώς τους είπε να ακολουθήσουν έναν χωματόδρομο, με αποτέλεσμα να χαθούν, να ακινητοποιηθούν σε ένα σημείο χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας και να βρεθούν έπειτα από σχεδόν δύο 24ώρα.
Έχοντας ταλαιπωρηθεί αφάνταστα και έχοντας στη διάθεσή τους μόλις ένα μπουκάλι νερό για όλους, ενώ όταν αυτό τελείωσε έπιναν νερό από μια λακκούβα.
Τα συστήματα πλοήγησης λοιπόν είναι πράγματι χρήσιμα και εξυπηρετικά αλλά δεν είναι αλάνθαστα, οπότε ο οδηγός καλό είναι να έχει το νου του και να μην τα εμπιστεύεται τυφλά.