Προειδοποιήσεις για κύμα προσφύγων μεγαλύτερο του 2015


Ο Χορστ Ζεεχόφερ υπερασπίστηκε τη δέσμευση να παραλαμβάνει η Γερμανία το 25% των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να υποστηρίξει την Τουρκία προκειμένου να μην εμφανιστεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο κύμα προσφύγων «μεγαλύτερο από εκείνο του 2015».

«Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο τους Ευρωπαίους εταίρους μας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Τους έχουμε εγκαταλείψει εδώ και καιρό», ανέφερε ο Ζεεχόφερ στην εφημερίδα Bild. «Αν δεν το κάνουμε, θα δούμε για μια ακόμη φορά προσφυγικό κύμα σαν του 2015 – ίσως μεγαλύτερο». Σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα Welt της Κυριακής, ο Ζεεχόφερ τόνισε ότι πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία. Το ερώτημα, ωστόσο, που δεν έθιξε ο Γερμανός υπουργός είναι τι θα συμβεί εάν η υποστήριξη προς τις τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες υποχρεώσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, χθες ολοκληρώθηκε το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Αν και δεν προέκυψε συγκεκριμένη συμφωνία όσον αφορά τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά, ελληνικές κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν ως θετική τη στήριξη που εκφράστηκε από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, με τη συνέχιση της χρηματοδότησής της. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι παγιώνεται πλέον η συναντίληψη που αφορά την ανάγκη κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου, που θα συνεπάγεται τον δίκαιο διαμοιρασμό των βαρών των αιτούντων άσυλο ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

kathimerini.gr