Ψωμί με λιαστές ντομάτες
Υλικά
500γρ. αλεύρι για ψωμί
150γρ. γάλα
20γρ. μαγιά
1κ.σ. ζάχαρη
200γρ. νερό
1κ.σ. αλάτι
5κ.σ. ελαιόλαδο + 1κ.γ.
80γρ. λιαστές ντομάτες
80γρ. ελιές χωρίς το κουκούτσι
1κ.γ. μαργαρίνη
1κ.γ. ρίγανη ξερή
Εκτέλεση
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ μαζί με τη ρίγανη. Διαλύστε την μαγιά και τη ζάχαρη στο γάλα και ανακατέψτε καλά. Φτιάξτε στη μέση του μείγματος με το αλεύρι ένα «λακκάκι» και ρίξτε εκεί το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Σε χλιαρό νερό διαλύστε το ελαιόλαδο με το αλάτι. Μόλις διαλυθούν ρίχνετε το μείγμα στο «λακκάκι».
Ανακατέψτε καλά τα υλικά και ζυμώστε με τα χέρια τη ζύμη για περίπου 5 – 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Πασπαλίστε τη με λίγο αλεύρι, σκεπάστε τη με ένα πανάκι και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά ώστε να φουσκώσει.
Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη σας, στραγγίξτε τις λιαστές ντομάτες από το λάδι τους και κόψτε τις σε κομμάτια. Κόψτε έπειτα και τις ελιές. Με τη μαργαρίνη αλείψτε μία φόρμα για κέικ (είτε την μακρόστενη είτε εκείνη με την τρύπα στο κέντρο).
Μετά το πέρας των 30 λεπτών, τοποθετήστε τη ζύμη στο πάγκο και ζυμώστε καλά. Ανοίξτε τη με πλάστη ή με τα χέρια σας και βάλτε στο κέντρο τις ντομάτες και τις ελιές. Πάρτε στη συνέχεια τις άκρες της ζύμης και διπλώστε τις στο κέντρο. Ζυμώστε έπειτα καλά για να απλωθούν παντού οι ντομάτες και οι ελιές.
Τοποθετήστε τη ζύμη στη φόρμα και αφήστε τη πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου 30 – 40 λεπτά για να φουσκώσει.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάλτε κάτω από το ζυμάρι ένα ταψάκι με νερό (οι ατμοί θα βοηθήσουν το ζυμάρι να ψηθεί καλά). Αλείψτε τη ζύμη με 1κ.γ. ελαιόλαδο και ψήστε το για περίπου 45 – 50 λεπτά.
Μόλις βγάλετε το ψωμί από τον φούρνο, ραντίστε το με λίγο κρύο νερό και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρετε.