Ψυχολογική βία στη δουλειά – Δώσε τέλος τώρα


Πολλοί εργαζόμενοι μένουν για μήνες ή και για χρόνια σε μια εξευτελιστική κατάσταση, εξαιτίας της ασταθούς αγοράς εργασίας. Ακόμη κι αν θέλεις να σώσεις τη θέση σου, είναι δύσκολο να ζητήσεις βοήθεια.

Ο συναισθηματικός φόβος επηρεάζει τη σωματική υγεία. Οι ενήλικες που παρενοχλούνται στη δουλειά είναι επίσης πιο επιρρεπείς στις ημικρανίες, τις στομαχικές διαταραχές και το σωματικό πόνο.

Το να μιλήσεις στον προϊστάμενο του προϊσταμένου σου μπορεί επίσης να μην έχει αποτέλεσμα. Οι εργοδότες που πληροφορούνται τέτοιες καταστάσεις συχνά αγνοούν τα παράπονα.

Η καλύτερη επιλογή σου είναι να ακολουθήσεις τη συμβουλή που δίνουν οι γονείς στα παιδιά που τα πειράζουν: να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Όσο περισσότερο μένει αναπάντητη αυτή τη συμπεριφορά τόσο πιο δύσκολο είναι να τη σταματήσει.

Για να πάρεις το πάνω χέρι, πρέπει να συμπεριφερθείς ως ώριμος ενήλικος.

Μην παίρνεις αμυντική στάση, μην καταφεύγεις στην αντιπαράθεση και μη γίνεσαι συναισθηματική.

Οι εργοδότες που πληροφορούνται τέτοιες καταστάσεις συχνά αγνοούν τα παράπονα.

Μια άλλη στρατηγική είναι να οργανώσεις μια αντεπίθεση που να μην επικεντρώνεται στη δική σου δυστυχία, αλλά στην ουσία του πράγματος. Δείξε στους ανωτέρους, αντί στο Τμήμα Προσωπικού, ότι αυτή η δυσχερής κατάσταση επηρεάζει την κερδοφορία της εταιρείας.

Όταν συνυπολογίσεις τα χρήματα και το χρόνο που χρειάζεται για να βρεθούν και να εκπαιδευτούν νέοι υπάλληλοι ώστε να αντικαταστήσουν αυτούς που φεύγουν εξαιτίας του εκάστοτε «νταή» –σε συνδυασμό με τις συστηματικές απουσίες και τη χαμένη παραγωγικότητα–, είναι εύκολο να αποδείξεις ότι τελικά κοστίζει υπερβολικά να τον κρατάνε στη δουλειά.

Ανεξάρτητα από την προσέγγιση που θα επιλέξεις, ετοίμασε το βιογραφικό σου αμέσως μόλις συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσεις μια νέα θέση εργασίας στις ημέρες μας, αλλά καμία δουλειά δεν αξίζει να θέτεις σε κίνδυνο τη σωματική ή ψυχική σου υγεία.



Πηγή