Πυρά Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας, ΗΠΑ, ΕΕ για ψευδοκράτος: "Δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν"

Την επιθετική ρητορική συνεχίζει η Τουρκία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύει πυρά κατά της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που εξέφρασαν Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ σχετικά με την συμμετοχή του ψευδοκράτους ως “παρατηρητής” στην Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, είπε:

“Δεν θα πάρουμε άδεια από κάποιον άλλο προκειμένου η “τδβκ” (σ.σ.: “τουρκική δημοκρατία βόρειας κύπρου” να γίνει κάπου μέλος παρατηρητής”, ανέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου για να προσθέσει: “Τι δικαίωμα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρεμβαίνει στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών; Ας ισορροπήσουν οι ΗΠΑ σε Ελλάδα και νότια Κύπρο. Δεν πρόκειται να πάρουμε άδεια από αυτούς”.

Σημειώνεται πως προ ολίγων ημερών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι “η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ”.

Ανέφερε χαρακτηριστικά “οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν δηλώσεις που ζητούν την αναγνώριση της λεγόμενης “τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου”. Λυπούμαστε για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού”.

Επανέλαβε μάλιστα την πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι “οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Κύπρου για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κύπριων”.

Τις δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, είχε καταδικάσει με δήλωσή του και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.


sofokleousin.gr