Πύργος: 13χρονη κατήγγειλε τον πατέρα της για ξυλοδαρμό, απίστευτη υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας
Μία απίστευτη υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας στον Πύργο από πατέρα προς τα δίδυμα παιδιά του έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Στις 27 Αυγούστου το «Χαμόγελο του Παιδιού» ειδοποιεί την αστυνομία καθώς στο παράρτημα της πόλης βρισκόταν ένα κορίτσι μόλις 13 ετών το οποίο κατήγγειλε κακοποιητική συμπεριφορά από τον πατέρα της.
Όταν οι αστυνομικοί μίλησαν στο κοριτσάκι δεν πίστευαν στα αυτιά τους με τα όσα τους περιέγραφε.
«Έχει κακοποιητική συμπεριφορά από τότε που ήμουν 8 ετών. Με βρίζει και με απειλεί. Πριν από λίγες ημέρες με χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο και εγώ λιποθύμησα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο πατέρας είναι αυτός που έχει την επιμέλεια των παιδιών ενώ αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του κοριτσιού ενημερώθηκε ο Αντεισαγγελέας Υπηρεσίας Ανηλίκων ο οποίος και έδωσε εντολή για προστατευτική φύλαξη του παιδιού ενώ διατάχθηκε και άμεση κοινωνική έρευνα.
Η υπόθεση είναι μία από τις δεκάδες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται καθημερινά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας μητέρας ενός ανήλικου παιδιού στη Λέσβο όπου ξυλοκοπήθηκε για άλλη μία φορά από τον σύντροφό της και πατέρα του παιδιού της. Ο δράστης είναι εν ενεργεία πυροσβέστης και σύμφωνα με την καταγγελία δεν ήταν η πρώτη φορά που την ξυλοκοπούσε.
Η γυναίκα είχε υποβάλλει εναντίον του, άλλες δύο μηνύσεις οι οποίες ακόμα δεν έχουν εκδικαστεί.
Στην επικοινωνία με το θύμα, λίγες ώρες μετά τον ξυλοδαρμό της, ήταν φανερό το σοκ αλλά και ο φόβος της γυναίκας καθώς εκείνη τη στιγμή ο δράστης δεν είχε συλληφθεί, κάτι που έγινε λίγα 24ωρα μετά .
Στις φωτογραφίες – ντοκουμέντο είναι φανερά τα τραύματα που έχει δεχθεί στο πρόσωπο αλλά και τον αυχένα.
16 Panic button σε μία ημέρα
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μόνο μέσα σε μία ημέρα – στις 26 Αυγούστου -χορηγήθηκαν 16 Panic button σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δείχνει δύο βασικές καταστάσεις.
Τα περιστατικά αυξάνονται αλλά και τα θύματα πλέον οδηγούνται στην αστυνομία προκειμένου να καταγγείλουν την κακοποίησή τους. Θύματα δεν είναι μόνο σύζυγοι ή σύντροφοι αλλά παιδιά, όπως το νέο περιστατικό στον Πύργο, γονείς αλλά και αδέρφια.
Ο Χρήστος Χήρας, Υπαστυνόμος Β, του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγεί: «Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της συντονισμένης δράσης της για την ανάδειξη του διαχρονικού και πολυδιάστατου φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, αναπτύσσει δράσεις και έργα αναφορικά με το εν λόγω σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα. Έτσι, τόσο το έτος 2023 όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2024, συνεχίστηκε η υλοποίηση αυτών με σκοπό την προστασία των μελών της Οικογένειας από κάθε μορφή βίας.
Η ενδοοικογενειακή βία, αποτελεί μία σοβαρή κοινωνική παθογένεια, που μαστίζει τόσο την ελληνική, όσο και τη διεθνή κοινότητα. Τα καταγγελλόμενα περιστατικά αυξάνονται, γεγονός που απαιτεί ακόμη περισσότερο συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτείας.
Αναφερόμενος περιληπτικά στην Ετήσια Έκθεση Απολογισμού Έργων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2023, παρατηρούνται στατιστικά στοιχεία με πίνακες που περιέχουν τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές αναλύσεις, καθώς δράσεις και έργα που υλοποιήθηκαν από τις καθ’ ύλη αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην παρουσία των επιτελικών και επιχειρησιακών Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στην έκδοση οδηγιών για την υποβοήθηση του αστυνομικού έργου και την αποτελεσματικότερη αστυνομική ανταπόκριση, στην εφαρμογή της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (Panic Button), στις εκπαιδεύσεις των στελεχών του Σώματος καθώς και τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα, στη διατομεακή συνεργασία με άλλους Φορείς (σύναψη μνημονίων συνεργασίας, ομιλίες σε σχολεία, συμμετοχή σε ημερίδες κ.ά), καθώς στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων έτερων Φορέων».
«Ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι αυτός που μας αφήνει άμεμπτους και χωρίς τύψεις»
Ο κ. Χήρας εξηγεί ότι η ενεργοποίηση των πολιτών σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχει συμβάλλει ώστε να καταγγέλλονται πια υποθέσεις βίας που παλιά ήταν στην αφάνεια:
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Είναι υπόθεση όλων μας, καθώς βάλει σε βάρος της οικογένειας και των μελών που την αποτελούν, λαμβάνει χώρα εντός της οικίας των θυμάτων, πίσω από κλειστές πόρτες, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση του ‘‘σκοτεινού αριθμού’’ των εγκλημάτων σε υψηλά επίπεδα. Όλοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν στις Αρχές, επώνυμα ή ανώνυμα, περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ή να αναφέρουν γεγονότα που συνιστούν άξια διερεύνησης για το ως άνω περιστατικό, με τη διαδικασία να διενεργείται αυτεπάγγελτα από αυτές. Ακόμη, μία δέσμη επαγγελματιών (εκπαιδευτικοί, ιατροί, προπονητές κ.ά.) έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να καταγγέλλουν και να αναφέρουν τα ως άνω περιστατικά.
Συνεπώς, η κοινωνική ενεργοποίηση των πολιτών επιφέρει αύξηση των σχετικών καταγγελιών, και ενδεχομένως να φέρνει στο φως υποθέσεις, που άλλοτε θα έμεναν στην αφάνεια, και πλέον οι πολίτες αποφάσισαν να καταγγείλουν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, προκειμένου να σπάσουν επιτέλους τον φαύλο κύκλο της βίας.
Άλλωστε, ως αποτέλεσμα της διάδρασης της Ελληνικής Αστυνομίας τόσο με άλλους Φορείς όσο και με την Κοινότητα υπό την ευρεία της έννοια, γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί απέναντι στα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας κοινωνική κουλτούρα συνευθύνης, ατομικής υπευθυνότητας και απαρέγκλιτης τήρησης πάγιων και καθολικά αποδεκτών Αρχών και Αξιών ανελαστικών και δεσμευτικών έναντι όλων. Εξάλλου, σύμφωνα με μια κινέζικη παροιμία «Ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι αυτός που μας αφήνει άμεμπτους και χωρίς τύψεις».
Επομένως, παρατηρείται η σταδιακή θωράκιση στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και πολιτών, τα θύματα ενθαρρύνονται να καταγγείλουν τις πράξεις βίας σε βάρος τους καθώς ενημερώνονται για τη δέσμη μέτρων προστασίας τους, με πρωτόκολλα αστυνομικών ενεργειών να επικαιροποιούνται και να ανανεώνονται συνεχώς. Αξίζει να σημειωθεί η ενημέρωση που τους παρέχεται, μεταξύ άλλων, για τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν προσωρινά σε δομές φιλοξενίας βραχυχρόνιας διαμονής (Safe Houses) υπό την προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η συνεργασία των Υπηρεσιών του Σώματος με λοιπούς Φορείς της Πολιτείας (Συμβουλευτικά Κέντρα, γραμμή 15900 κ.ά.) και Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών (ΜΚΟ κ.ά.).
Από πλευράς μου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, η Ελληνική Αστυνομία, ταγμένη στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και θεματοφύλακας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, στο πνεύμα ολιστικής εκπλήρωσης των κειμένων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, θα συνεχίσει αδιαλείπτως να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, την καταπολέμηση κάθε είδους βίας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της».
Πηγή: patrisnews.gr, pelop.gr
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.