Πύργος: Σοκ από τον θάνατο 48χρονου από τσίμπημα καφέ αράχνης


Έφυγε από την Λιβαδειά για να κάνει διακοπές στο Κατάκολο στην Ηλεία. Και στα 48 του χρόνια έχασε την ζωή του με τον πιο απροσδόκητο τρόπο. Από το τσίμπημα της καφέ αράχνης με την επιστημονική ονομασία «ερημίτισσα».

Ο άτυχος άνδρας έφτασε την Τρίτη στο νοσοκομείο Πύργου με έντονους πόνους στο πόδι. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι πόνοι που ένιωθε προέρχονταν από το τσίμπημα της αράχνης. Και πήγε στον ορθοπεδικό.

Η Αναστασία Βασιλείου, διευθύντρια Ιατρικής υπηρεσίας, νοσοκομείου Πύργου ανέφερε: «Μπήκε σε θεραπευτική αγωγή δεδομένου ότι είχε δημιουργηθεί τοπικά κυτταρίτιδα και φλεγμονή και πήρε την κατάλληλη αγωγή».

Λίγες ώρες αργότερα όμως ο οργανισμός του κατέρρευσε και διασωληνώθηκε. Οι γιατροί επικοινώνησαν άμεσα με το κέντρο δηλητηριάσεων.

«Μας ζήτησε να στείλουμε φωτογραφίες μέσω viber και ετέθη από κέντρο δηλητηριάσεων ότι πολύ πιθανόν ήταν από μαύρη αράχνη. Στη συνέχεια με βάσει της εξέλιξης του ασθενούς ετέθη ότι ήταν η καφέ αράχνη», περιέγραψε η κα Βασιλείου.

Οι γιατροί ξεκίνησαν διαδικασίες μεταφοράς του ασθενούς σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), άλλου νοσοκομείου όμως ο άτυχος άντρας υπέστη ανακοπή και κατέληξε.

Δεν υπάρχει αντίδοτο για την καφέ αράχνη

Στη χώρα μας υπάρχουν δύο είδη αραχνών που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

«Υπάρχει η μαύρη χήρα και πιθανόν να προκαλέσει τον θάνατο και υπάρχει και η αράχνη ερημίτης, η οποία προκαλεί ένα ανώδυνο δείγμα που μέσα σε μερικά 24ωρα θα αντιμετωπιστεί από μόνο του. Αντίδοτο για τη μαύρη χήρα υπάρχει αντίδοτο για την αράχνη ερημίτη δεν υπάρχει γιατί το δείγμα της είναι αρκετά ακίνδυνο. Φυσικά όλα αυτά είναι πιθανόν να ανατραπούνε αν μιλάμε για περιπτώσεις ατόμων με αλλεργίες», ανέφερε η Μαρία Χατζάκη, καθηγήτρια τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Το τσίμπημα της καφέ ερημίτισσας μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα έως και σοβαρά που σπανίως όμως οδηγούν στο θάνατο.

Ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ εξήγησε: «Ακολουθεί μια φάση που υπάρχει έντονη εφίδρωση και σπασμοί, μυϊκοί σπασμοί και στη συνέχεια προστίθενται διαταραχές δηλαδή ταχυπαλμίες. Μπορεί να παρουσιαστούν διάφορες επιπλοκές που μπορεί να είναι από την καρδιά, μπορεί να κάνει πνευμονικό οίδημα, μπορεί να κάνει αιμόλυση που είναι η καταστροφή του αίματος και νεφρική ανεπάρκεια».

Η αράχνη ερημίτισσα έχει μια χαρακτηριστική σκούρα κηλίδα πάνω στο κεφάλι της, η οποία όμως δεν ξεχωρίζει πάντα και δεν είναι εύκολο να την ξεχωρίσει κάποιος από τις κοινές αράχνες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν υπάρχει τοπικά πόνος μετά από τσίμπημα αράχνης, τότε θα πρέπει άμεσα ο ασθενής να πάει στο νοσοκομείο.

Τρόποι αντιμετώπισης

Αυτές είναι οι πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνουμε, όταν αντιληφθούμε ότι μας έχει τσιμπήσει αράχνη:

-δένουμε το σημείο πάνω από το τσίμπημα,

-τοποθετούμε πάγο,

-δεν κάνουμε πολλές κινήσεις,

-πηγαίνουμε στο νοσοκομείο.



megatv.com