Ραΐτα, το ινδικό «τζατζίκι»

Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 45΄

Υλικά (για περίπου 500 γρ.)

  • 1 μέτριο αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 500 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
  • 1/2 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 4 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένος, ή φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (με διαφορετικό, φυσικά, αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα)
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, καλά κοπανισμένος
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1/8 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, σε σκόνη (είναι οι σπόροι του φυτού Eletaria, λέγεται και κακουλέ και το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ και στα μπαχαράδικα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι το αγγούρι με τον φρέσκο κόλιανδρο ή το δυόσμο, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, να βγάλουν τα υγρά τους.

Τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το αγγούρι με το μυρωδικό, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να «ωριμάσει» η γεύση του, για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να σερβίρουμε (διατηρείται στο ψυγείο έως 2 ημέρες).

Συνοδεύει ιδανικά τόσο ψητά κρεατικά όσο και πράσινες σαλάτες.

kathimerini.gr

agrinio24.gr