«Ρέει αίμα» στο Χρηματιστήριο – Δραματικές απώλειες!

Ετεροχρονισμένα, με καθυστέρηση μίας ημέρας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ήταν κλειστό χθες λόγω αργίας, βρίσκεται εγκλωβισμένο σε καθοδικό σπιράλ και καταγράφει μεγάλες απώλειες κατά το άνοιγμά του. Στην «πρέσα» βρίσκονται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν μετά το χθεσινό sell off.

Χθες ευρωαγορές και Wall Street, μετοχές αλλά και ομόλογα βυθίστηκαν σε δίνη τεραστίων πιέσεων, εξαιτίας των έντονων ανησυχιών που ευλόγως έχουν προκύψει για πιθανή ύφεση, τη στιγμή που ο πληθωρισμός και οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων, θέτουν φραγμό στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το ελληνικό Χρηματιστήριο, που χθες παρέμεινε κλειστό, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από το κλίμα έντονης ανησυχίας, αβεβαιότητας που τείνει να γίνει κανόνας στις διεθνείς αγορές.

Σήμερα δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα, με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούνται προς νέο χαμηλό έτους και τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών να έχουν πάρει την κατιούσα. Ο Γενικός δείκτης «βουλιάζει» κάτω από τις 840 μονάδες (839,17), καταγράφοντας απώλειες -2,71, με την αξία των συναλλαγών θα διαμορφώνεται στα 17, 69 εκατ.ευρώ.

Βαθύ «κόκκινο» για τις τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά – 4,58%. Μεγάλες απώλειες καταγράφουν όλες οι συστημικές τράπεζες, με την  Alpha Bank να υποχωρεί κατά -4,74%, η Eurobank να ολισθαίνει κατά – 4,61%, η Εθνική Τράπεζα καταγράφει απώλειες – 4,50% και ηΤράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο -4,38%. 

Απώλειες 3,06% σημειώνει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ στο -2,71% κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. Κατακρημνίζονται και τα blue chip, με την  Coca-Cola HBC να υποχωρεί 2,40%,  ενώ η μετοχή του ΟΤΕ  χάνει -1,68%. Μεγάλη πτώση -3,55% καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η Mytilineos υποχωρεί πάνω από 3%.

Υπό ασφυκτική πίεση τα ελληνικά ομόλογα

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται και σήμερα τα ελληνικά ομολόγα, επιβεβαιώνοντας με τρόπο… δραματικό, ότι ο νέος δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύεται περίπου 11 μονάδες βάσης πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής και διαμορφώνεται αυτή την ώρα σε  5,53% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών. Νωρίτερα είχε προσεγγίσει το 4,56%.
 


sofokleousin.gr