Ρελάνς από Τουρκία – «Δεν μπλοφάρουμε για τα νησιά» λέει η Άγκυρα

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση της ελληνικής επιστολής στον γγ του Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με την οποία αποδομείται η τουρκική επιχειρηματολογία σχετικά με την «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου και αποκρούεται το αφήγημα της Άγκυρας για την ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών, η γειτονική χώρα πέρασε στην αντεπίθεση

Κάνοντας ρελάνς που εντέχνως ανεβάζει τα ντεσιμπέλ της αντιπαράθεσης και ασφαλώς κλιμακώνει, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευσε  νέες απειλές κατά της Ελλάδας. Υιοθετώντας ένα άκρως επιθετικό ύφος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε την Ελλάδα να συμμορφωθεί… Η Αγκυρα έχει εξυψώσει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της , σ’ ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά επιδιώκοντας: να «καταγγείλει» την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και πραγματοποιώντας ένα άλμα λογικής, να… αποδείξει πως πρέπει να αναθεωρηθεί όλο το καθεστώς κυριαρχίας που διέπει το Αιγαίο.

«Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά», είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και πρόσθεσε:

«έχουμε πει ανοιχτά στις ΗΠΑ: Έχουν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κάναμε προειδοποίηση στις ΗΠΑ. Αν και ο κόσμος είπε ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση δεν διέφυγε της προσοχής μας, φυσικά».

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία

Στη συνέχεια των δηλώσεών, όπως μεταδίδει η Hurriet, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην τουρκική επιχειρηματολογία βάσει της οποίας  η Ελλάδα παρανομεί, εξοπλίζοντας στρατιωτικά τα νησιά και απειλεί την Τουρκία…

« Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να ακυρώσει η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των Ειρηνευτικών Συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του 1947 των Παρισίων. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, η δικαίωσή της δεν ισχύει. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ότι δεν θα οπλίσει αυτά τα νησιά; Η Ελλάδα τα έχει οπλίσει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν υποχωρήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι ξεκάθαρο. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί είναι νησιά υπό όρους. Εάν η Ελλάδα, που μιλάει για το διεθνές δίκαιο σε κάθε ομιλία της, δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία», επισήμανε ο Τσαβούσογλου.

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας

Νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολή στον γγ του ΟΗΕ με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γγ του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να αναφερθεί πως στις 30 Σεπτεμβρίου η Τουρκία είχε στείλει επιστολή στον ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.


sofokleousin.gr