Ριζότο με μύδια
Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και ένα από τα ωραιότερα πιάτα για το οικογενειακό τραπέζι είναι το ριζότο με μύδια.
Υλικά
300 γρ. ρύζι για ριζότο
1 κ. μύδια
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
4 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες
2 φλ. λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 φλ ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 λίτρο ζεστό νερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένεις σχολαστικά τα μύδια και τα καθαρίζεις πετώντας τη μικρή φούντα που προεξέχει
Τα ξεπλένεις για ώρα με άφθονο νερό και πετάς όσα είναι ανοιχτά
Ρίχνεις σε μα κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρεις το κρεμμύδι για 3 περίπου λεπτά
Προσθέτεις το μαϊντανό και τις 2 σκελίδες σκόρδου, ανακατεύεις καλά και σβήνεις με το 1 φλιτζάνι κρασί
Μόλις πάρει βράση προσθέτεις τα μύδια, σκεπάζεις την κατσαρόλα και τα αφήνεις να βράσουν για 4 περίπου λεπτά
Ελέγχεις αν έχουν ανοίξει και τα αφαιρείς από τη φωτιά
Σουρώνεις το ζωμό και τον κρατάς στην άκρη
Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρεις το υπόλοιπο κρεμμύδι και σκόρδο για 3 λεπτά
Προσθέτεις το ρύζι, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά και σβήνεις με το υπόλοιπο κρασί
Μόλις εξατμιστεί ρίχνεις μια κουτάλα ζωμό από τα μύδια και το αφήνεις να βράσει μέχρι να απορροφηθεί
Προσθέτεις μία ακόμη κουτάλα ζωμό και περιμένεις να απορροφηθεί
Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία με όλο το ζωμό
Λίγο πριν αφαιρέσεις την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού, βούτυρο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλάτι
Ανακατεύεις καλά και ρίχνεις τα μύδια
Σερβίρεις ρίχνοντας πιπέρι.