Σε ομάδα υψηλού κινδύνου ήταν το πρώτο παιδάκι που πέθανε από γρίπη – Πολλά κρούσματα σε παιδιά


Η γρίπη έχει αρχίσει να δείχνει τις άγριες προθέσεις της και δεν εξαιρεί κανέναν. Στην χθεσινή εβδομαδιαία καταγραφή της γρίπης του ΕΟΔΥ φαίνεται ότι ανάμεσα στα 13 θανατηφόρα κρούσματα, αλλά και τις νοσηλείες στην εντατική, υπάρχουν και έξι παιδιά. Οι επιστήμονες, ωστόσο, είναι καθησυχαστικοί – “Προς το παρόν δεν φαίνεται η γρίπη να πλήττει περισσότερο τα παιδιά”, λένε.

Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα σε παιδιά ήταν ένα 4χρονο παιδάκι, το οποίο έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια και μάλιστα είχε υποβληθεί σε καρδιολογική επέμβαση. Το κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του από γρίπη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παρότι είχε βαρύ ιατρικό ιστορικό και ανήκε στην ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω της σοβαρής πάθησής του, δεν είχε εμβολιαστεί κατά του ιού.

Την ίδια στιγμή, ανάμεσα στα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται αρκετά παιδιά και βρέφη, έως 10 ετών. Μεταξύ αυτών κι ένα ανήλικο κοριτσάκι από τον Πύργο Ηλείας -το οποίο, επίσης, ανεμβολίαστο- κατάληξε διασωληνωμένο με βαριά αναπνευστικά προβλήματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, μετά από επιπλοκές του ιού.

Οι ειδικοί, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα στα παιδιά.

Δείτε το σχετικό σχεδιάγραμμα του ΕΟΔΥ με τις ηλικιακές ομάδες στα κρούσματα:

ΕΟΔΥ: “Προς το παρόν δεν βλέπουμε περισσότερη επιθετικότητα της γρίπης απέναντι στα παιδιά”

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί, αλλά καθησυχαστικοί προς το παρόν. Υπάρχει υπερδιάγνωση στα παιδιά και γι’ αυτό εμφανίζονται περισσότερα τα κρούσματα της γρίπης, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, o επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ και καθηγητής επιδημιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας:

“Δεν βλέπουμε κάτι ιδιαίτερο φέτος στα παιδιά. Εμφανίζονται ίσως περισσότερα κρούσματα, αλλά μάλλον γιατί υπάρχει υπερδιάγνωση. Υπάρχουν νεότερα τεστ, τα ελέγχουν πιο εύκολα οι γιατροί και τα παιδιά 5-15 χρονών, ως γνωστόν, είναι ο κύριος φορέας της γρίπης στον γενικό πληθυσμό. Οπότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταγράφουμε στα παιδιά, καλύτερα αυτό που συμβαίνει. Στην Αμερική που κυκλοφορεί περισσότερο η γρίπη τύπου Β, λένε ότι αυτή προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά. Στην χώρα μας δεν έχουμε ακόμα πολύ Β. Τώρα ανεβαίνει η γρίπη Β, θα δούμε τι θα γίνει”, τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

Κοριτσάκι διασωληνωμένο σε ΜΕΘ της Πάτρας

Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα από το αρμόδιο για την πιστοποίηση του ιού της γρίπης Ινστιτούτο Παστέρ, το κοριτσάκι που νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Πάτρα, προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης Η3Ν2, ο οποίος ανήκει στην ομάδα γρίπης τύπου Α. Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο Διευθυντής της ΜΕΘ Ανδρέας Ηλιάδης, το παιδί νοσηλεύεται εδώ και τρεις ημέρες στη Μονάδα: «Η κατάστασή του είναι σοβαρή αλλά σταθερή και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε» επισημαίνει. Προ ημερών, στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου νοσηλεύτηκε και ένα 15χρονο αγόρι με γρίπη, το οποίο έχει πάρει εξιτήριο από τη Μονάδα, ενώ κι εκείνο δεν είχε εμβολιαστεί.

Θερίζει η γρίπη

Ο τραγικός εβδομαδιαίος απολογισμός των θυμάτων και θανάτων της γρίπης από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρει 8 θανατηφόρα κρούσματα -ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 13- και  27 νέα κρούσματα που εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 50 από την αρχή της καταγραφής της διασποράς της γρίπης. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα συνολικά σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης είναι μέχρι στιγμής 59. “Ιδιαίτερα αυξημένη” χαρακτηρίζουν την δραστηριότητα της γρίπης οι επιστήμονες ενώ φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει εξίσου τα δύο είδη της γρίπης Α: “Βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Συνεπικρατούν οι υπότυποι A(H1N1) και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη”, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.



agrinio24.gr