Σε πτωτική πορεία η μεταποίηση – Χαμηλό 20 μηνών στην παραγωγή

Σε ρότα αποδυνάμωσης  συνεχίζει να κινείται η μεταποίηση στη χώρα μας, καταγράφοντας μάλιστα χαμηλό 20 μηνών στην παραγωγή. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), έκλεισε τον Αύγουστο στις 48,8 μονάδες τιμή χαμηλότερη από τις 49,1 μονάδες του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, η τελευταία τιμή υπέδειξε ακόμα μία μέτρια επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, ενώ η τελευταία μείωση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2020.

Στη συνολική επιδείνωση των συνθηκών συνέβαλε η απότομη μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από το τέλος του 2020 και οφείλεται, σύμφωνα με αναφορές στο πλαίσιο της έρευνας, στις χαμηλότερες εισροές νέων παραγγελιών και στην ασθενή ζήτηση από την πλευρά των πελατών.

Ταυτόχρονα, οι νέες πωλήσεις που έλαβαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών υποχώρησαν με έντονο ρυθμό. Η αγοραστική δύναμη των πελατών αποδυναμώθηκε εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών και της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Παρότι εξασθένησε από τον Ιούλιο, η μείωση ήταν η δεύτερη ταχύτερη των τελευταίων 18 μηνών. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση των πελατών από το εξωτερικό εξασθένησε περαιτέρω, καθώς ο ρυθμός συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών εξαγωγών επιταχύνθηκε. Οι νέες πωλήσεις σε πελάτες του εξωτερικού μειώθηκαν με τον σφοδρότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Η μείωση των λειτουργικών αναγκών μετά τις χαμηλότερες εισροές νέων παραγγελιών οδήγησε σε νέα υποχώρηση της απασχόλησης τον Αύγουστο. Η μείωση του αριθμού εργαζομένων ήταν η πρώτη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2020 και συνδέθηκε με μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων.

Ωστόσο, οι ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες μπόρεσαν να μειώσουν με επιτυχία τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός, παρότι υποχώρησε στον χαμηλότερο των τελευταίων τριών μηνών.

 Οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν αισθητά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Το κόστος εισροών αυξήθηκε με τον ηπιότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα. Παρότι οι αυξήσεις του κόστους ενέργειας και μεταφορών προκάλεσαν την αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με αναφορές στο πλαίσιο της έρευνας, η πτώση των τιμών ορισμένων πρώτων υλών περιόρισε την αύξηση.

Ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εξασθένησε επίσης περαιτέρω στα μέσα του τρίτου τριμήνου. Παρότι παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2021. Οι υψηλότερες τιμές πώλησης αποδόθηκαν συχνά στη μετακύλιση του υψηλότερου λειτουργικού κόστους στους πελάτες.

Οι μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν τις εταιρείες στο να περιορίσουν και πάλι τις αγορές εισροών τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Η αγοραστική δραστηριότητα μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα και μάλιστα με σταθερό ρυθμό. Η ασθενής ζήτηση από την πλευρά των πελατών οδήγησε επίσης σε περαιτέρω συρρικνώσεις των αποθεμάτων καθώς μειώθηκαν τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και ετοίμων προϊόντων. Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες κατασκευαστές ήταν περισσότερο αισιόδοξοι σχετικά με τις προσδοκίες τους ως προς την παραγωγή μέσα στους επόμενους 12 μήνες, τον Αύγουστο. Η εμπιστοσύνη έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο καθώς οι εταιρείες ελπίζουν σε ανάκαμψη της ζήτησης από την πλευρά των πελατών μέσα στο επόμενο έτος.


sofokleousin.gr