Σε υψηλό 40ετίας ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Ραγδαία είναι η άνοδος του πληθωρισμού και στη Βρετανία, όπου τον Μάιο εκτινάχθηκε στο 9,1% φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 40 χρόνια!

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες για άνοδο 0,6%, αλλά πολύ λιγότερο από τη μηνιαία αύξηση 2,5% τον Απρίλιο, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί καλό οιωνό για τους επόμενους μήνες και να αφήνει «υποσχέσεις» για μείωση του πληθωρισμού.

Σ’ ό,τι αφορά στον Μάιο, πάντως,  η μεγαλύτερη επιβάρυνση στον πληθωρισμό από τις άκρως «τσιμπημένες» τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα.

Τράπεζας της Αγγλίας:  Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης 

Πριν από μερικές ημέρες, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσεις στο 0,75%, επαναφέροντας το επίσημο κόστος δανεισμού στα προ πανδημίας επίπεδα.

Είναι η πρώτη φορά που η BoE αύξησε τα επιτόκια σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις από το καλοκαίρι του 1997 καθώς ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει στο 8% είναι “πιθανόν” να ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων. Oι αξιωματούχοi της BoE ψήφισαν για αύξηση επιτοκίων στο 0,75%, με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά.

Η 9μέλης επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε ότι η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση απαιτούσε σκληρότερη πολιτική παρά τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία


sofokleousin.gr