Σενάρια για περαιτέρω παράταση του lockdown

Ακόμα μία παράταση στο lockdown, αυτή τη φορά έως τις 14 Δεκεμβρίου, θεωρείται αρκετά πιθανή, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο και να ληφθούν οι αποφάσεις.

Κυβερνητικό στέλεχος, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πριν τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να ανοίξει η χώρα, θα ισχύσει το απαγορευτικό. Πιθανή εξαίρεση ίσως αποτελέσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. 

Ερωτηματικό παραμένει επίσης το αν θα υπάρξει άνοιγμα δύο ταχυτήτων, με γεωγραφικά κριτήρια, κάτι που η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί, ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δεν το απέκλεισε. 

Τις οριστικές αποφάσεις θα κρίνουν οι γνωστοί πλέον δύο παράγοντες που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αφετέρου η πίεση στο ΕΣΥ. 

Η συζήτηση όπως επιβεβαίωσε και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα οπότε θα γίνει η εισήγηση στον πρωθυπουργό.

Το άνοιγμα που θα γίνει, οριζόντια, θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχει μια περιοχή, δηλαδή μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ή επιπλέον περιορισμοί για κάποια περιοχή. 

Πάντως, τα νέα της επιδημίας δεν είναι τα αναμενόμενα με βάση το πολυήμερο lockdown, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε 18 περιοχές της επικράτειας από τις συνολικά 74.

Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή της κ. Παπαευαγγέλου ότι «δεν λέει να φύγει το δεύτερο κύμα» και πρόσθεσε ότι η μείωση των κρουσμάτων έχει ρυθμό πιο αργό απ’ ό,τι επιθυμούσε η επιτροπή, ενώ σε άλλες περιοχές αυξάνονται.

«Η καμπύλη μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα. Σήμερα σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς, με το 1/4 αυτών να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη» διευκρίνισε.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ