Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη


«Με στενοχωρεί η μετονομασία της τραγωδίας σε έγκλημα»

«Για τα Τέμπη, αυτό το οποίο εμένα με στενοχωρεί και το έχω πει, είναι η εκμετάλλευση αυτής της τραγωδίας, η μετονομασία της τραγωδίας σε έγκλημα. Μετονομάζουμε με πολύ μεγάλη ευκολία ως εγκληματίες πολιτικά πρόσωπα στο ανώτατο επίπεδο. Έγινε μια πολύ σοβαρή τραγωδία, χάθηκαν συνάνθρωποί μας, όπως έγινε στο Μάτι, στο Μάνδρα, όπως γίνεται σε οποιαδήποτε τραγωδία», λέει, μιλώντας στο MEGA, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Από το να καταλογίσουμε πολιτικές ή ποινικές ευθύνες σε εκείνους που αναλογούν, είναι τελείως διαφορετικό από το να το εκμεταλλεύονται αυτό το θέμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να κερδίσουν οφέλη. Κάνει μια ζημιά στη Δημοκρατία, αμφισβητεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ενοχής (σ.σ. του Κώστα Αχ. Καραμανλή) μιλώντας πάντοτε για τις ποινικές ευθύνες. Υπάρχει πολιτική ευθύνη, την ανέλαβε από την πρώτη στιγμή. Για να υπάρξει ένδειξη ποινικής ευθύνης αυτό το έργο έχει αποκλειστικό ρόλο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Επανεξελέγη από τον ελληνικό λαό, που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. (…) Ο κ. Σπίρτζης κάνει μια κίνηση επικοινωνιακή», συμπληρώνει.

Όσο για την επανεκλογή του κ. Καραμανλή;

«Αν δεν έχει καμία ευθύνη ποινική και έχει μια πολιτική και έχει αφήσει το πόστο του (…) τι σημαίνει; Να μην ξαναβάλει (σ.σ. υποψηφιότητα) σαν να παραδέχεται ότι είχε προσωπικές ευθύνες;».

Για το θέμα της ακρίβειας, το οποίο απασχολεί όλο και περισσότερο την ελληνική κοινωνία, η ευρωβουλευτής της ΝΔ σημειώνει:

«Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση σταδιακά και πολύ συστηματικά προσπαθεί και έχει κάνει χιλιάδες πρόνοιες. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ούτε ο πληθωρισμός, αλλά ούτε αυτό πείθει κανέναν. Αναμφίβολα το αναγνωρίζει και η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει πει. Από την άλλη πλευρά, όσο επιτρέπει η δημοσιονομική εικόνα της χώρας, προβαίνει σταδιακά σε παροχές ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες».

«Να αρθεί η ασυλία του κ. Καραμανλή»

Από την πλευρά της, η Χαρά Καφαντάρη, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, σημειώνει:

«Ας αρνηθεί την ασυλία του (σ.σ. ο Κώστας Αχ. Καραμανλής) και να μπορέσει να δικαστεί πραγματικά από την ελληνική δικαιοσύνη. Το πόρισμα της ευρωπαίας εισαγγελέα μιλάει για κακουργηματική απάτη σχετικά με το θέμα της σύμβασης 717».

«Η 717 και να μην είχε ολοκληρωθεί υπήρχαν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες καταργήθηκαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εδώ έχουμε ένα τραγικό γεγονός. (…) Λέω ότι 717 πρέπει να ολοκληρωθεί αλλά δεν είναι η αιτία, μόνον, που δεν έγινε η σύγκρουση», συμπληρώνει.

«Αναπαράγεται από στελέχη της ΝΔ ότι δήθεν η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί κλπ. Υπάρχει η κραυγή των συγγενών των ανθρώπων οι οποίοι χάθηκαν. Για να βρουν το δίκιο τους πήγαν στην Ευρώπη. Η Επιτροπή Αναφορών είπε ότι θα διερευνηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Το να βάζεις κολλήματα και να προστατεύεις έναν υπουργό σου… προστατεύει η κυβέρνηση τον κ. Καραμανλή μέχρι στιγμής. Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη θέση. Να πάνε στη δικαιοσύνη τα ζητήματα, να ερευνηθούν, να αρθεί η ασυλία του κ. Καραμανλή. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα και για το μπάζωμα».

«Ο κ. Καραμανλής δεν έπρεπε να ήταν υποψήφιος ως βουλευτής»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Μουλκιώτης.

«Είναι ένα τραγικό συμβάν το οποίο έχει υπάρξει και βλέπω διάφορα επιχειρήματα προκειμένου να θεμελιώσουμε κάποιες καταστάσεις που δε νομίζω να έχουν σχέση με αυτό το οποίο έχουμε δει ως ελληνική κοινωνία και με τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Υπάρχει ζήτημα. Ο κ. Καραμανλής δεν έπρεπε να ήταν υποψήφιος ως βουλευτής».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα αυτής της τραγωδίας δεν είναι μοναδικός, έχει προηγηθεί και άλλο. Ήμουν μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Όταν φτάσαμε σε σημείο να εξετάσουμε μάρτυρες υπήρξε πλήρης άρνηση από την πλευρά της πλειοψηφίας να εξεταστούν. Φτάσαμε στο σημείο γυναίκα μάρτυρας η οποία είχε κληθεί, να είναι στην Κύπρο, να ζητήσουμε να έρθει στην Ελλάδα και η πλειοψηφία είπε όχι. Βλέπω σχέδιο της κυβέρνησης που δε θέλει να ανοίξει το θέμα και να μην πάμε σε προκαταρκτική. Θέλει να κουκουλώσει ευθύνες. Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να μην είχε επιτρέψει στον κ. Καραμανλή να είναι πάλι υποψήφιος, η πολιτική ευθύνη είναι ενιαία, δεν τη χωρίζουμε».



megatv.com