Σήμα από Λαγκάρντ για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Σήμα για την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προσδιόρισε το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα λάβει χώρα αυτό το σημαντικό γεγονός, για πρώτη φορά μετά από μια 10ετια.

«Η πρώτη αύξηση επιτοκίων, η οποία ενημερώθηκε από τις προθεσμιακές οδηγίες της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», «Δεν έχουμε ορίσει ακόμη επακριβώς την έννοια του συγκεκριμένου χρόνου, αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχεται ισχυρές πιέσεις, κυρίως από τα λεγόμενα «γεράκια»,  να προχωρήσει τον Ιούλιο στην αύξηση των βασικών επιτοκίων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, ο Όλι Ρεν,  που τάχθηκε σε δηλώσεις του που υπέρ της αύξησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των επιτοκίων αναφοράς της τον Ιούλιο, καθώς η ευρωζώνη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με θεαματική αύξηση του πληθωρισμού.

«Πρέπει να αποφύγουμε το να σκληρύνουν οι πληθωριστικές προσδοκίες», τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη Die Welt, αναφερόμενος ειδικά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είναι επομένως σημαντικό να στείλουμε μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συμφωνώ να αυξηθούν τα επιτόκια αναφοράς το τρίτο τρίμηνο, πιθανόν τον Ιούλιο», πρόσθεσε.

«Η αύξηση των επιτοκίων είναι κατά τη γνώμη μου εφικτή τον Ιούλιο», δήλωνε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την περασμένη Τρίτη στον γερμανικό οικονομικό Τύπο
 


sofokleousin.gr