Slow Living: Ζήσε αργά για να ζήσεις περισσότερο


Η κουλτούρα της Αργής διαβίωσης (Slow Living) είναι μια παγκόσμια τάση που ενθαρρύνει τη «φυσική ζωή», απαλλαγμένη από τα περιττά, με οδηγό τις συνειδητές επιλογές και τη σύνδεση  με το παρόν.

«Καθώς οι ζωές μας αλλάζουν γρήγορα κάτω από τη συνεχή επήρεια της απεριόριστης διαδικτυακής πληροφορίας που αυτόματα πια καταναλώνουμε, γινόμαστε ασυνείδητα δέκτες και πομποί μιας “φαστ φουντ” κουλτούρας που μας οδηγεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα στη φρενίτιδα του burn out, της νοητικής και σωματικής υπερκόπωσης που κάθε άλλο παρά δείγμα υγείας είναι», λέει η Έφη Παπαδοπούλου, Συγγραφέας – Slow Travel Ambassador, όσο συζητάμε σχετικά με την εφαρμογή του slow living στην καθημερινότητά μας. 

«Σε αυτή την χρονική στιγμή που ο πλανήτης καίγεται, εξαντλώντας τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας, αναθεωρώντας για το τι είναι βιώσιμο και για το βάρος του οικολογικού μας αποτυπώματος, βιαζόμαστε να κάνουμε νέες επιλογές, να χωρέσουμε όσα περισσότερα γίνεται μέσα στη μέρα πνιγμένοι στη ρουτίνα του multitasking, ξεχνώντας συχνά να προλάβουμε να ζήσουμε», μου υπενθυμίζει.

Εάν ζεις αργά τη στιγμή, η ζωή διαρκεί πιο πολύ!

Σκέφτομαι τον Carlo Petrini, ιδρυτή του κινήματος Slow Movement, ο οποίος εξηγεί ότι «αργό σημαίνει να έχει κανείς τον έλεγχο των ρυθμών και του τέμπο της ζωής του». «Η αργή διαβίωση μάς υπενθυμίζει πως τα πράγματα μπορεί να μοιάζουν πολυσύνθετα, μα είναι τελικά απλά και πως οι βιώσιμες επιλογές μας βοηθούν να ενεργοποιήσουμε τον εσωτερικό μας ρυθμό, απολαμβάνοντας τη βαθιά σύνδεσή μας με τη φύση, τους ανθρώπους γύρω μας και την ίδια τη ζωή»… Δανείζομαι τα λόγια της Έφης, ως μια ιδανική εισαγωγή για όσα πρόκειται να μας εξηγήσει παρακάτω σχετικά με το πολυπόθητο slow living. 

Διαβάζοντας όλα όσα είπαμε, ίσως αναρωτηθείς κι εσύ για τη ζωή που έχεις επιλέξει -ή σε επέλεξε χωρίς να το καλοσκεφτείς- και τώρα αναζητάς διαφυγή ή ένα καταφύγιο. Δεν είναι δύσκολο να ζήσουμε πιο αργά. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και να είμαστε έτοιμοι για βαθιές τομές και αλλαγές. 

Η λέξη κλειδί της αργής διαβίωσης είναι η ισορροπία

Η αργή διαβίωση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια εφαρμόσιμη νέα προοπτική ζωής. Μπορεί όμως κάποιος να εφαρμόσει τις πρακτικές του slow living και να ζει αρμονικά με τον εσωτερικό του ρυθμό, ζώντας στις μεγαλουπόλεις;

Η απάντηση είναι θετική. Είναι εφικτό, όμως προϋποθέτει κάποιες συνειδητές επιλογές που αφορούν την καθημερινότητα. Όπως:

Μετακίνηση

Η επιλογή του μέσου μετακίνησης προς την εργασία και την ψυχαγωγία είναι μεγάλης σημασίας για την καθημερινότητά μας και το αντίκτυπο αυτής μετράται σε οικολογικό αποτύπωμα, έξοδα καυσίμων, αναμονή σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ουρές λεωφορείων κ.α.

Στον αντίποδα της μετακίνησης με χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ή ιδιωτικού μεταφορικού μέσου, υπάρχει ο συνεπιβατισμός ή αλλιώς το car pooling μεταξύ οικογενειακών μελών ή  συναδέλφων. 

Η συνοδήγηση είναι μία επιλογή με πολλά οφέλη, όπως η σύνδεση με συνανθρώπους που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και μοιράζονται το ίδιο αυτοκίνητο μοιράζοντας το κόστος μετακίνησης, καθώς συμβάλλει και στην μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των εκπομπών αερίων, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι κοινωνικοί δεσμοί. 

Η πεζοπορία και η ποδηλασία, είναι σίγουρα τρόποι μετακίνησης εφαρμόσιμοι ακόμη και στις πόλεις, φιλικοί προς το περιβάλλον, που αποδεδειγμένα επηρεάζουν θετικά την υγεία μας, τόσο  σωματικά όσο και ψυχολογικά. Ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο να επιλέξουμε να μετακινηθούμε με αυτά τα μέσα, έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την εφαρμογή της αργής διαβίωσης στην καθημερινότητά μας, συμβάλλοντας παράλληλα και στη βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. 

Βιώσιμη Κατανάλωση

Αργή κατανάλωση τροφής και ποτού: Ο ρυθμός κατάποσης τροφής και η σχολαστική μάσηση ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος, μεγιστοποιώντας την απόλαυση και απορροφώντας τη στιγμή και την ουσία της τροφής στο τώρα. Ο χρόνος προετοιμασίας του γεύματος μπορεί να είναι επίσης μια ευχάριστη παύση μέσα στη ρουτίνα της ημέρας, όπου δίνεται η απαραίτητη προσοχή στην πρώτη ύλη και το αργό μαγείρεμα.

Επιλογή τοπικών προϊόντων προς κατανάλωση, φρέσκων, και εποχιακών: Οι συνειδητές επιλογές κατανάλωσης τροφής έχουν να κάνουν με την επιλογή των εποχιακών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με τον τόπο στον οποίο βρισκόμαστε. Ένας ανανάς Βραζιλίας σε ψυγείο αλυσίδας σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβρη, δεν μπορεί παρά να έχει ελλιπή θρεπτική αξία, καθώς η η συγκομιδή του έξι μήνες πριν και η αντίστοιχη παραμονή του στην συντήρησή του αφαιρούν ποιότητα και θρεπτική αξία που μεταφράζεται σε μειωμένη πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών σημαντικών για την υγεία μας.

Υπερκατανάλωση & Fast Fashion: Τα γρήγορα παραγόμενα είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ που πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και κατασκευάζονται με χαμηλής ποιότητας υλικά,  αποτελούν κατεστημένο πια στις  αγορές ανά τον κόσμο, ενισχύοντας την Fast Fashion αγορά, συμβάλλοντας στην διαιώνισή της. Επιπλέον, συχνά, η αλόγιστη αγορά μεγάλων ποσοτήτων τροφής που καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων, μας οδηγεί μακριά απο την zero waste κουλτούρα που είναι αναπόσπαστο μέρος του slow living και της αργής διαβίωσης. 

Κατανάλωση πόρων και ενέργειας: Όχι μόνο της ενέργειας που καταναλώνουμε για να δροσίσουμε ή να ζεστάνουμε το σπίτι μας αλλά και κατανάλωση ενέργειας στο εργασιακό περιβάλλον και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Καθώς τα πληροφοριακά συστήματα, οι νέες τεχνολογίες και η άκρατη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης οδηγούν σε μια μαύρη τρύπα νέων δεδομένων που απαιτούν τη δική μας επένδυση χρόνου ώστε να αυξήσουμε τα digital skills μας στον αέναο κυβερνοχώρο. Οι απαιτήσεις στην εργασία μεγιστοποιούνται, μαζί και οι υποχρεώσεις. Η γρήγορη επικοινωνία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, οι επιφανειακές συζητήσεις και η αποφυγή αληθινά βαθιάς επικοινωνίας, έχουν ως αποτέλεσμα συχνά την απομόνωση και την σιωπηλή παραίτηση.

Είναι λοιπόν μεγάλης σημασίας η απάντηση που θα δώσουμε στην εξής ερώτηση: Τα χρειαζόμαστε όλα αυτά; Κάνουν τη ζωή μας καλύτερη; Είμαστε πια ευτυχισμένοι;

Η αναβολή της ευτυχίας για αργότερα είναι συχνό φαινόμενο σε έναν κόσμο που λειτουργεί με ατζέντες, προτεραιότητες και To-Do λίστες. Το αντίδοτο στην κατανάλωση της ζωής είναι η αργή απόλαυσή της. Οι πυλώνες της είναι σίγουρα η ωφέλιμη διαχείριση χρόνου και η επένδυση αυτού σε όσα αγαπάμε, η επανεφαρμογή του single tasking στην καθημερινότητά μας, η αποσύνδεση όσο είναι δυνατόν από το διαδίκτυο και η σύνδεση με τη φύση, τον εαυτό μας και τους συνοδοιπόρους που επιλέγουμε συνειδητά να έχουμε πλάι μας σε αυτό το ταξίδι που ονομάζουμε ζωή. 



Πηγή