Σνάμπελ: Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταπολεμήσει οποιαδήποτε εκτίναξη του κόστους χρέους των υπερχρεωμένων κρατών μελών αλλά η απάντησή της θα είναι ξεχωριστή για την κάθε περίπτωση και δεν υπάρχει ανάγκη να ανακοινωθεί εκ των προτέρων κάποιο εργαλείο, τόνισε η αξιωματούχος της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν και όποτε χρειαστεί, μπορούμε και θα σχεδιάσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε νέα εργαλεία για να διασφαλίσουμε τη μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής και ως εκ τούτου τη βασική εντολή μας για σταθερότητα των τιμών» τόνισε η κα. Σνάμπελ σε ομιλία της στο Παρίσι.

«Η δέσμευσή μας στο ευρώ είναι το εργαλείο μας κατά του κατακερματισμού. Η δέσμευση αυτή δεν έχει όρια» υπογράμμισε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Σνάμπελ ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα αντιδράσει σε νέες έκτακτες περιστάσεις με υφιστάμενα και δυνητικά νέα εργαλεία, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά με διαφορετικές προϋποθέσεις, μαξιλάρια ασφαλείας και διάρκεια.

Η πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ για να περιορίσει τα spreads θα είναι η ρευστότητα από τα ομόλογα που ωριμάζουν στο τεράστιο χαρτοφυλάκιο της. Στη συνέχεια θα μπορεί να παρουσιάσει και νέα εργαλεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί, ανέφερε η Schnabel.

“Τα εργαλεία αυτά ενδεχομένως να μοιάζουν διαφορετικά, ανάλογα με τις συνθήκες, τη διάρκεια και τις εγγυήσεις, για να παραμείνουμε εντός της αποστολής μας”, δήλωσε η Schnabel, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην αγορά. 


sofokleousin.gr