Σπιτικά bagels


500 γραμμάρια χωριάτικο αλεύρι (για ψωμιά)

2 κ.γ μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

3 κούπες χλιαρό νερό ή όσο χρειαστεί

1 αβγό χτυπημένο για άλειμμα

σουσάμι

σπόροι παπαρούνας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε τη μαγιά και τη ζάχαρη.

Προσθέτετε 1/3 ποτηριού χλιαρό νερό και αρχίζετε να τα ανακατεύετε, ζυμώνοντας στο μίξερ (περίπου 10 λεπτά).

Προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί (περίπου 3 φλιτζάνια). Θέλετε να είναι σφιχτή η ζύμη και ελαφρώς υγρή.

Σκεπάζετε και αφήνετε να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.

Το ζυμώνετε ξανά και αφήνετε να ξεκουραστεί άλλα 10 με 20 λεπτά. Ακολούθως, το κόβετε σε 5 μπάλες (βάρους 150 γραμμάρια το καθένα).

Τα σκεπάζετε για 30 λεπτά περίπου.

Τα παίρνετε στο χέρι και με ένα δάκτυλο τους κάνετε μια τρύπα στη μέση. Τα αφήνετε ξανά σκεπασμένα για ακόμα 15-30 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 Κελσίου.

Βράζετε νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει χαμηλώνετε την ένταση σε μεσαία προς χαμηλή.

Βάζετε μέσα (με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας) δυο ή τρία bagels. Θα κάτσουν κάτω αλλά θα βγουν στην επιφάνεια.

Μόλις βγουν πάνω στην επιφάνεια τα αφήνετε 90 δευτερόλεπτα και τα γυρίζετε για άλλα 90 δευτερόλεπτα. Τα βγάζετε σε σχάρα και τα αλείφετε με το αβγό.

Τους βάζετε σουσάμι και σπόρους παπαρούνας.

Ψήνετε στο φούρνο, σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, για 18-20 λεπτά.



Πηγή