Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την τραγωδία των Τεμπών
«Το ότι δεν επιτεύχθηκαν ευρύτερες συναινέσεις δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης»
«Εγώ θεωρώ ότι το θέμα των δικογραφιών είναι απλό και σαφές. Οι δικογραφίες όταν έρχονται, ανακοινώνονται, μετά επιμέλεια του κάθε κόμματος μπορεί να παρακολουθούν. Εγώ είχα πλήρη γνώση της δικογραφίας από τον Αύγουστο, είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την γνώση, μάλιστα ο κ. Παππάς ως πρόεδρος τότε της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στη διάταξη παρουσία και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η διαδικασία που τηρείται συνολικά, νομίζω ότι δόθηκε ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα από ό,τι πρέπει», λέει ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής της ΝΔ, σχετικά με τη δικογραφία για τα Τέμπη που έφτασε στη Βουλή.
«Το να γίνεται μια κριτική άλλης φύσεως, καμία σχέση με τα Τέμπη, ότι επιλέγει η Νέα Δημοκρατία ένα άτομο το οποίο προέρχεται από τη ΝΔ για ΠτΔ, πιστεύω και σε αυτό έχουμε απαντήσει με σαφήνεια. Στην πραγματικότητα όλα τα άλλα κόμματα δεν επεδίωκαν μια κοινή λύση, γι’ αυτό είχαν προτείνει και ΠτΔ».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Υπήρξε μια μεγάλη στοχοποίηση του κ. Τασούλα, άδικη στοχοποίηση στο θέμα των Τεμπών από την αντιπολίτευση, γιατί και σε αυτό το κομμάτι ήθελε να δημιουργήσει θέμα στην εκλογή Προέδρου».
«Προφανώς η αλλαγή του Συντάγματος είχε μία σκοπιμότητα να μην πέφτουν οι κυβερνήσεις αλλά να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις. Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκαν οι ευρύτερες συναινέσεις δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης», συμπληρώνει.
«Δεν υπήρχε ποτέ σενάριο ο κ. Τασούλας να γίνει ΠτΔ»
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, λέει:
«Αυτό το οποίο σήμερα αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος, είναι ότι θα έχουμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 160, μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και των Σπαρτιατών, ενώ την προηγουμένη φορά είχαμε εκλογή ΠτΔ με 260 και σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν. Ο κ. Μητσοτάκης, 10 χρόνια πριν, ψήφισε λευκό στην επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. 10 χρόνια μετά παίρνει έναν άνθρωπο ο οποίος είναι εν ενεργεία βουλευτής, ο κ. Μητσοτάκης τον πρότεινε πριν από ενάμιση χρόνο για πρόεδρο της Βουλής. Δεν υπήρχε ποτέ σενάριο ο κ. Τασούλας να γίνει ΠτΔ».
«Τα λάθη τα οποία έκανε η ΝΔ στο εσωτερικό της, το αγκάλιασμα του κ. Καραμανλή στην υπόθεση των Τεμπών, το αγκάλιασμα του κ. Σαμαρά από την άλλη μεριά, δεν πετύχανε, άρα πήγαν σε μια τέτοιου είδους επιλογή. Αυτό βλέπουμε σήμερα και η ΝΔ δείχνει ότι η μοναδική της συμμαχία είναι ένα κομμάτι των Σπαρτιατών», συμπληρώνει.
Σχετικά με τις δικογραφίες που φτάνουν στη Βουλή, σημειώνει:
«Ο κανονισμός της Βουλής είναι για να εφαρμόζεται. Δεν μπορεί να επικαλείται την κα Γεροβασίλη ως επικύρωση του λάθους το οποίο έχει κάνει. Το άρθρο 153 του κανονισμού της Βουλής λέει ότι όποιο καινούργιο στοιχείο έρχεται για μία δικογραφία, οφείλει να ανακοινώνεται. Αυτό αφορά ένα συγκεκριμένο πόρισμα μιας εισαγγελέως η οποία έστειλε κάτι στη Βουλή και αυτό δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Ναι, αυτό το θεωρούμε λάθος του κ. Τασούλα ως προέδρου της Βουλής».
«Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση στο τι έχει γίνει από τον Αύγουστο και μετά, η μείζονα συζήτηση είναι η συζήτηση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών», επισημαίνει.
«Για όποιον έρχονται καινούργια στοιχεία, θα καταθέτουμε προανακριτική επιτροπή», καταλήγει.
«Πρωτοφανές»
Για το θέμα της εκλογής ΠτΔ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:
«Εδώ δεν κάνει μια πρόταση η ΝΔ που προέρχεται, όπως άκουσα, από τη ΝΔ. Κάνει μια πρόταση ενός εν ενεργεία βουλευτή της ΝΔ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές. Δεν έχουμε εδώ έναν πρόεδρο οργανισμού, γιατί έτσι συμπεριφέρεται στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας».
«Μετά την τρίτη ψηφοφορία στην οποία δεν πήρε 180, άρα δεν μπορεί να προκαλέσει συναινέσεις, είπαμε ότι το κανονικό ποιο θα ήταν; Να τον αποσύρει η ΝΔ. Πέρα από τις δικογραφίες, παραδέχτηκε ότι δεν είναι καλή στιγμή η εξεταστική επιτροπή ο κ. Μητσοτάκης πριν μια βδομάδα; Δηλαδή μια εξεταστική που έκρυψε μάρτυρες, που έκανε το ένα, έκανε το άλλο. Πρόεδρος της Βουλής όλη αυτήν την περίοδο, ο κ. Τασούλας ήταν».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Στο έργο όλων των επιτροπών, ο πρόεδρος της Βουλής έχει μία ευθύνη. Συνεπώς μετά από όλα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέντευξη και από την στιγμή που δεν πήρε και την τρίτη το 180, το λογικό θα ήταν να τον έχει αποσύρει. Εδώ έχουμε το πρωτοφανές να πάμε σε μια μονοκομματική επιλογή».