Στο "κόκκινο" η Wall – 1% κάτω ο Dow

Με απώλειες έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψαν πτώση, ενώ μόλις 315.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Αύγουστο, κοντά στα επίπεδα που περίμεναν οι αναλυτές. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ανέβηκε στο 3,7%, από 3,5% τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 315.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο από 528.000 τον Ιούλιο και 398.000 τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές του Bloomberg περίμεναν 298.000, ενώ του Dow Jones 318.000. Οι μισθοί ανέβηκαν,κάτω από τις προσδοκίες. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές ενισχύθηκαν 0,3% για τον μήνα και 5,2% σε σχέση με το 2021 και οι δύο 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις εκτιμήσεις.

Λιγότερες ήταν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι παραγγελίες μειώθηκαν 1% έναντι ανόδου 1,8% τον Ιούνιο και ενώ ο αναλυτές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, περίμεναν αύξηση 0,22%. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια μετά από 9 συνεχόμενους μήνες αύξησης. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών έπεσαν 0,1%, ενώ οι παραγγελίες μη διαρκών αγαθών διολίσθησαν 1,9%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια και η Τράπεζα του Καναδά αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες (1%) βάσης τον Ιούλιο Σημειώνεται ότι στο Συνέδριο που διοργάνωσε η FED στο Jackson Hole του Wyoming οι τα μέλη της ΕΚΤ που συμμετείχαν σε αυτό, ζήτησαν αποφασιστική και ταχεία δράση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθιστώντας σαφές ότι η επιλογή στη συνεδρίαση πολιτικής της επόμενης εβδομάδας θα είναι αύξηση των επιτοκίων μεταξύ 50 και 75 μονάδες βάσης.

Στελέχη της Fed έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αποσύρουν τα μέτρα αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη “των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία”, αναφέρει η Γέλεν σε ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι χαιρέτισε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της απόφασης αυτής. Ο Σουζούκι είπε στους δημοσιογράφους ότι το πλαφόν θα συντείνει στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Η Ρωσία θα επιβάλει εμπάργκο στις χώρες που στηρίζουν την αμερικάνικη πρόταση της Ουάσιγκτον για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε, χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ενώ, σήμερα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη, αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 31,318.84 μονάδες, με πτώση 1.07%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,926 μονάδες, χάνοντας 1.03%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 11,630.86 μονάδες, με απώλειες 1.31%.

O χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου ανέβηκε 13,30 δολάρια ή 0,8% στα 1.722,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε 26 cents ή 0,3% στα 86,87 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε κέρδη 66 cents ή 0,7% στα 93,02 δολάρια το βαρέλι.


sofokleousin.gr