Στο "κόκκινο" η Wall – Περίπου 150 μονάδες κάτω ο Dow

Με μικτά πρόσημα έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ χθες σημειώθηκε πτώση κοντά στο 2%.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, καθώς  η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, έναντι προσδοκιών για την κορύφωση του πληθωρισμού, αλλά και κλιμακούμενες ανησυχίες για οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε μία δημοσκόπηση του Reuters, που υποστήριξαν ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία εντοπίζονται προς την κατεύθυνση μιας υψηλότερης κορύφωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καταγράφεται γύρω από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα χρόνων, παρά το γεγονός της επιβράδυνσης του τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας την Fed στη χρηματοδότηση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, υπολογίζοντας μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, μετά τις κινήσεις αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Αναλυτές της JPMorgan Chase αναμένουν η Fed να πραγματοποιήσει την τελευταία από τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, περιμένοντας άλλη μια αύξηση κατά 75 μονάδες τον επόμενο μήνα.

Φρένο πάτησε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Αύγουστο, όντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες έπεσε στις 45,0 μονάδες τον Αύγουστο από 47,7 τον Ιούλιο, όπως δείχνουν τα αρχικά στοιχεία της S&P Global. Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες διολίσθησε σε χαμηλό 27 μηνών, στις 44,1 μονάδες από 47,3 μονάδες τον Ιούλιο. Ο μεταποιητικός δείκτης  βρέθηκε σε χαμηλό 25 μηνών, όντας στις 51,3 μονάδες από 52,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Σε χαμηλό άνω των 6,5 ετών κινήθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο. Οι νέες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι πτώσης 7,1% τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν απώλειες 2,5%. Όπως αναφέρει το MarketWatch, πρόκειται για την ισχυρότερη πτώση των πωλήσεων από τον Ιανουάριο του 2016. Η μέση τιμή πώλησης κατοικίας έφτασε στα 439.400 δολάρια, ανεβαίνοντας κατά 8,2% σε μηναίο επίπεδο.

Η Apple σχεδιάζει την έναρξη της παραγωγής του iPhone 14 στην Ινδία, δύο μήνες από την εμπορική διάθεσή εκτός Κίνας.

Πηγές του OPEC τονίζουν στο στο Reuters πως οι περικοπές στην παραγωγή του Οργανισμού δεν είναι άμεσες, υπογραμμίζοντας ότι πιθανότατα θα συμβούν μαζί με την επιστροφή του Ιράν στις αγορές, αν υπάρξει συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα.  Αξίζει να σημειωθεί πως ο OPEC θα προχωρήσει, κατά πάσα πιθανότητα, σε περικοπές στην παραγωγή αν πραγματοποιηθεί η παραπάνω συμφωνία. Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες ότι η αναβίωση της εν λόγω συμφωνίας θα φέρει επιπλέον όγκους στην αγορά, ενώ η ζήτηση πέφτει εξαιτίας της επιβράδυνσης των ισχυρών οικονομιών. 

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 32,908.99 μονάδες, με πτώση 0.47%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,127.26 μονάδες, χάνοντας 0.26%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 12,381.3 μονάδες.    

Τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού αυξήθηκαν 12,8 δολάρια ανά ουγγιά ή 0,8% και έφτασαν στα 1.761,5 δολάρια.

Στο πετρέλαιο, τα συμβόλαια παραδόσεως Οκτωβρίου του αμερικανικού West Texas Intermediate ενισχύθηκαν 3,38 δολάρια ανά βαρέλι ή 3,7%, όντας στα 93,74 δολάρια, ενώ το Brent Οκτωβρίου ανέβηκε κατά 3,74 δολ. ή 3,9% στα 100,22 δολ. ανά βαρέλι.


sofokleousin.gr