Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης- Πάνω από 1% οι απώλειες

Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ ο πληθωρισμός στη Γερμανία παίρνει την ανιούσα και στις ΗΠΑ πραγματοποιείται μικρή αποκλιμάκωση.  

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός της Γερμανίας, κατά τον Αύγουστο, μετά τις πτώσεις Ιουνίου και τον Ιουλίου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 7,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, από 7,5% τον Ιούλιο, όπως αναφέρει η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis. Οικονομολόγοι, σε έρευνα της Wall Street Journal, περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 7,9%. Σε εναρμονισμένο επίπεδο, τον Αύγουστο, οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση, ενώ σε επίπεδο μήνα, ενισχύθηκαν 0,3% με βάση τα εθνικά πρότυπα και 0,4% σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τιμές της ενέργειας ανέβηκαν 35,6% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έπειτα από άνοδο 35,7% τον Ιούλιο. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 16,6% σε ετήσια βάση. Χωρίς τις τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο θα ανερχόταν στο 4,7%. Εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 3,5% τον Αύγουστο.

Το 8,3% έφτασε, τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τον Ιούλιο βρέθηκε στο 8,5% και τον Ιούνιο 8,9%, με τους αναλυτές να περιμένουν 8%. Σε επίπεδο μήνα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν απώλεια 0,1%. Εκτός των κλάδους τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,6% σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 6,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Οι αναλυτές περίμεναν 0,3% και 6%, αντίστοιχα. Τα παραπάνω στοιχεία θα αξιολογηθούν από τη Fed στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, ώστε να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 έφτασε η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς αγγίζει το 3,6% στο τρίμηνο, κάτω από το 3,8% στην προηγούμενη τρίμηνη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση ανεργίας στο 3,9%. Η απασχόληση ενισχύθηκε τον Αύγουστο, καθώς ο αριθμός των μισθωτών ανέβηκε κατά 71.000 σε μηνιαία βάση, σε σχέση με την αύξηση των 77.000 που σημειώθηκε τον Ιούλιο. Η αύξηση των μισθών επισπεύστηκε και τα μέσα εβδομαδιαία κέρδη, εξαιρουμένων των μπόνους, στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούλιο, ενισχύθηκαν 5,2% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από την άνοδο 4,7% του προηγούμενου τριμήνου. Προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό, τα κέρδη χωρίς τα μπόνους έπεσαν 2,8%.

Το 10,5% άγγιξε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Αύγουστο, όντας πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις και κάτω από το 10,8% της περιόδου μέχρι τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε στο 10,4%. Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, βρέθηκε στο 6,4% σε ετήσια βάση, πάνω από το 6,1% του προηγουμένου μήνα. Οι εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές διαμορφώθηκαν στο 10,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ελαφρώς υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 10,3%.

H γερμανική οικονομία μπορεί να μείνει στάσιμη ή να συρρικνωθεί στο β΄ εξάμηνο του έτους, αναφέρει έκθεση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας. Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι προοπτικές της Γερμανίας έχουν “επιδεινωθεί δραματικά” ενόψη του χειμώνα και δίνει μια πρώτη εικόνα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών πτωχεύει αλλά δεν υπάρχει κύμα πτωχεύσεων, αναφέρει το report, προσθέτοντας ότι η αγορά εργασίας της Γερμανίας έχει αψηφήσει προς το παρόν τις αβεβαιότητες παγκοσμίως και η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 421.52 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.46%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,585.95 μονάδες, με πτώση 1.66%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,384.88 μονάδες, πέφτοντας 1.18%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,186.74 μονάδες, με βουτιά 1.61%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,245.69 μονάδες, διολίσθησε 1.39%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,304 μονάδες, με απώλειες 1.36%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,061.5 μονάδες, χάνοντας 1.62%.


sofokleousin.gr