Στο "κόκκινο" ξανά οι αγορές της Ευρώπης- Απώλειες πάνω από 1%

Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος προανήγγειλε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού που κινείται σε επίπεδα – ρεκόρ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς ο ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, επειδή η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης – ή μία ενδεχόμενη ύφεση – δεν θα είναι αρκετή για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Η δήλωση αυτή έγινε μετά την πρωτοφανή αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας) την περασμένη εβδομάδα και την προαναγγελία και άλλων αυξήσεων. Η κίνηση αυτή οδήγησε τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους σχετικά με την ταχύτητα και την έκταση που θα αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια, διατηρώντας την ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων και προκαλώντας αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων με τη μεγαλύτερη ωρίμανση. Παράλληλα ενισχύθηκε η ανησυχία, επειδή η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δεν έχει περάσει πλήρως στα επιτόκια της αγοράς χρήματος.

Tην πεποίθηση πως η πρόσφατη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να επιβαρύνει την ανάπτυξη, όμως η σταθερότητα των τιμών είναι η βασική της προτεραιότητα, εξέφρασε, σήμερα, η διοικήτρια της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε εκδήλωση. Η ίδια, σύμφωνα με το Reuters, επεσήμανε ότι κατά τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής η ΕΚΤ έπρεπε να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, καθώς και τους κινδύνους που επιβαρύνουν την ανάπτυξη. «Θα επιβαρύνει αυτό την ανάπτυξη;» αναρωτήθηκε η Λαγκάρντ και απάντησε πως «είναι πιθανό, αλλά είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να αποδεχτούμε… επειδή η σταθερότητα των τιμών είναι μια θεμελιώδης και κύρια διάσταση στην πολιτική της ΕΚΤ».

Οι προειδοποιήσεις για ύφεση και οι εκτιμήσεις για μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) την επόμενη εβδομάδα επηρέασαν αρνητικά το κλίμα.

Νωρίτερα, η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο 11ετίας.

Η στερλίνα υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό 37 ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος και σε χαμηλό 19 μηνών έναντι του ευρώ. Επίσης το ευρώ έναντι του δολαρίου κατέγραφε πτώση σε ποσοστό 0,36% και διαμορφωνόταν στα 0,9964 δολάρια.

Στο 9,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ελλάδα στο 11,2%. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν 9,1% τον Αύγουστο του 2022, από 8,9% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 3,0%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 10,1% τον Αύγουστο, από 9,8% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 3,2%.

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι λιανικές πωλήσεις βάσει όγκου μειώθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο – η μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2021 και χειρότερη από όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε χθες για παγκόσμια ύφεση το 2023 και είπε ότι η αύξηση επιτοκίων μπορεί να μην είναι αρκετή για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Υπό ομοσπονδιακή εποπτεία τέθηκε σήμερα η Rosneft Deutschland, θυγατρική της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου στη Γερμανία, η οποία ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα διυλιστήρια της χώρας, το PCK στο Σβεντ του Βραδεμβούργου. Η κίνηση της κυβέρνησης εντάσσεται σε ευρύτερο πακέτο μέτρων με στόχο τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 408.22 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.58%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,498.85 μονάδες, με πτώση 1.21%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,234 μονάδες, πέφτοντας 0.66%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,741.8 μονάδες, με βουτιά  1.66%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,077.3 μονάδες, διολίσθησε 1.31%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,120 μονάδες, με απώλειες 1.10%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,982.69 μονάδες, χάνοντας 1.27%.


sofokleousin.gr