Στο «μάτι του κυκλώνα» η Αφρική

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η Αφρική καθώς μετά την κρίση του κορονοϊού με τα μεγάλα lockdown, έρχεται και ο «δεύτερος γύρος» προσθετικά που θα επιβαρύνει τις χώρες που είναι πιο εξαρτημένες από εισαγωγές τροφίμων.

ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις τεράστειες επιπτώσεις που έχει ο συνδυασμός της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία αρχικά στις χώρες που εισήγαγαν σιτηρά και δημητριακά από Ουκρανία και Ρωσία, αλλά και από τις άλλες γειτονικές χώρες που ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εισαγωγές.

Για παράδειγμα σύο χώρες σχετικα κοντά σε εμάς, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, αναζητούν λύσεις για να καλύψουν τις ποσότητες που εισήγαγαν από τον Εύξεινο Πόντο, και ειδικά για την Αίγυττο είναι ένα σοβαρό ζήτημα.

Αντίστοιχα μεωμένες θα είναι οι ροές και τα επισιτιστικά προγράμματα προς άλλες Αφρικανικές χώρες και ενδεχομένως και της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οι μεγάλες χώρες-εξαγωγείς θα ανακατευθύνουν τις ποσότητες που έχουν προς την Ευρώπη.

Η Γηραιά Ήπειρος «ξύπνησε» και λαμβάνει μέτρα και για τη διατροφή και για την ενέργεια αλλά είναι ανησυχητικές η προτροπή της Γερμανίδας υπουργού προς τους κατοίκους της χώρας της, να συγκεντρώσουν τρόφιμα.

Έτσι το λιγότερο που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι πληθωριστικές αυξήσεις στο εσωτερικό με αύξηση τιμών των προϊόντων και παράλληλα ένα πιθανό νέο κύμα μεταναστευτικών ροών από χώρες.

Και στις δύο περιπτώσεις η Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες, που καλείται ήδη λάβει μέτρα. Τις προηγούμενες μέρες εγκρίθηκε κονδύλι βοήθειας για τις χώρες της βόρειας Αφρικής για να καλυφθούν επιτιστικές ανάγκες.


sofokleousin.gr