Συμβουλές για γονείς χωρίς ενοχές
Έχετε ξεκοκαλίσει κάθε βιβλίο για την ανατροφή του παιδιού, περνάτε τις μέρες σας διαβάζοντας άρθρα που αφορούν ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής του, όμως πάντα στο τέλος της ημέρας έχετε την αίσθηση ότι κάτι κάνετε ανεπανόρθωτα λάθος. Όσο και αν προσπαθείτε να αντεπεξέλθετε στα καθήκοντά σας απέναντί του, δεν είναι δυνατόν να κάνετε πάντα το σωστό, και αντιμετωπίζετε αυτή την αδυναμία σας ως πιθανώς καταστροφική για την υγεία ή την ψυχολογία του. Αν αυτές οι αγωνίες έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, ίσως είναι καιρός να αλλάξετε την οπτική σας γύρω από το θέμα.
Θυμηθείτε ότι συμβαίνει σε όλους
Όλοι οι γονείς αμφισβητούν τις επιλογές που κάνουν για την ανατροφή των παιδιών τους. Εκτός από την παρηγοριά που συνοδεύει αυτή τη συνειδητοποίηση – δεν μπορεί όλοι οι γονείς να τα κάνουν όλα λάθος, έτσι δεν είναι; – μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός. Αντί να κρατάτε τα συναισθήματά σας για τον εαυτό σας και να ντρέπεστε για αυτά, μοιραστείτε τα με το σύντροφό σας και τους φίλους σας που έχουν επίσης παιδιά. Όχι μόνο θα καταφέρετε να το βγάλετε από μέσα σας, αλλά και θα μπορέσετε να το απομυθοποιήσετε και να γελάσετε με το πόσο περίπλοκα βλέπετε τα πράγματα μερικές φορές.
Αποδεχθείτε τα ελαττώματά σας
Δεν είστε τέλειοι και ούτε πρόκειται να γίνετε. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας και το ίδιο ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Τα εκάστοτε λάθη δεν πρόκειται να ανατρέψουν τη φροντίδα και την υποστήριξη που προσφέρετε στο μικρό σας.
Μην ξεχνάτε πως τώρα μαθαίνετε
Γεννιόμαστε ως γονείς την πρώτη φορά που αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας. Όπως εκείνα μαθαίνουν σταδιακά να περπατάνε, να μιλάνε και να παίζουν, έτσι κι εμείς ωριμάζουμε ως μαμάδες και μπαμπάδες χάρη στην αλληλεπίδρασή μας μαζί τους. Και η μάθηση δεν περνά μόνο μέσα από το διάβασμα, αλλά κυρίως μέσα από το λάθος και τον πειραματισμό.
Αναγνωρίστε τη θετική πλευρά
Το ίδιο το γεγονός ότι αισθάνεστε ενοχές απέναντι στα λάθη σας δείχνει πως διακρίνεστε από ενσυναίσθηση απέναντι στο παιδί και πως έχετε τη διάθεση να γίνετε καλύτεροι. Δηλαδή, έχετε τα χαρακτηριστικά ενός καλού γονιού. Το μόνο που μένει είναι αντί να αναλώνεστε στις καταστροφολογικές σκέψεις, να δραστηριοποιηθείτε για να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο.
Απευθυνθείτε σε ειδικό
Αν το συναίσθημα ότι φταίτε για όλα δεν υποχωρεί όσο και αν προσπαθείτε, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο. Να θυμάστε ότι το να ζείτε μονίμως σε αυτή την κατάσταση δεν είναι βλαβερό μόνο για εσάς, αλλά και για το μικρό σας, το οποίο σας παρατηρεί και μιμείται τη συμπεριφορά σας. Βλέποντάς σας να κατηγορείτε μονίμως τον εαυτό σας, ενδέχεται να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα που κάνει τα πάντα για τους άλλους αγνοώντας τις δικές του ανάγκες