Συναισθήματα: Μιλώντας στο παιδί για τον θυμό
Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα ενόχλησης, δυσαρέσκειας ή εχθρότητας. Για τα νήπια, τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να εκνευριστούν όταν το αδερφάκι τους αρπάξει το παιχνίδι τους, ο θυμός προκύπτει επειδή πυροδοτείται η αντίδραση «πάλης ή φυγής«. Όταν το παιδί σας ξεσπάει, χτυπάει ή συμπεριφέρεται λάθος, αντιδρά σε ερεθίσματα που το έκαναν να αισθανθεί κάποιο είδος πόνου ή απογοήτευσης.
Ο θυμός του μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικός ή ακόμη και παράλογος, αλλά για ένα παιδί που δεν έχει μάθει ακόμα πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματα, είναι μια άμεση φυσική αντίδραση σε κάποιο είδος αδικίας που αισθάνεται. Εφόσον γνωρίζετε ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας (ο θυμός ή η εχθρότητα που δείχνει) προέρχεται από κάπου, μιλήστε μαζί του.
Αναγνωρίστε τον θυμό του
Πείτε, «Φαίνεται ότι είσαι πραγματικά θυμωμένος» και μιμηθείτε τα χαρακτηριστικά ενός θυμωμένου προσώπου. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «βλέπω», αλλά να προτιμάτε λέξεις όπως «φαίνεται». Καλό είναι να μην δίνετε ακριβείς λέξεις στα συναισθήματα του παιδιού σας, αφού δεν μπορείτε πάντα να είστε απολύτως σίγουροι για το πώς ακριβώς αισθάνεται. Χρησιμοποιώντας πιο αόριστες λέξεις, δίνετε στο παιδί την ευκαιρία να σας διορθώσει.
Εξηγήστε το συναίσθημα
Πείτε, «Μερικές φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θέλουμε και αυτό μας κάνει να νιώθουμε θυμωμένοι και αναστατωμένοι.» Στη συνέχεια, διδάξτε στο παιδί σας πώς μπορεί να εκφράζεται όταν εμφανίζονται αυτά τα συναισθήματα. Βοηθήστε το παιδί να εξασκηθεί στο να λέει κάτι σαν, «Δεν μου αρέσει όταν αρπάζεις το παιχνίδι από το χέρι μου.»
Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το παιδί σας χρειάζεται να του εξηγήσετε πώς αισθάνεται επειδή δεν μπορεί να το επικοινωνήσει μόνο του. Έτσι, θα βοηθήσετε στην οικοδόμηση του συναισθηματικού λεξιλογίου του παιδιού σας. Το παιδί χρειάζεται μια λέξη ώστε να τη συσχετίσει με ένα συναίσθημα. Με αυτόν τον τρόπο, στη συνέχεια θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις λέξεις για να εκφραστεί αντί να αντιδράει έντονα.
Πώς να κάνετε τα πράγματα ευκολότερα
Μια καλή τεχνική για να διδάξετε στο παιδί ένα συναίσθημα είναι με το να το εντοπίζετε σε άλλους. Όταν διαβάζετε βιβλία ή παρακολουθείτε ταινίες, ρωτήστε το παιδί σας πώς πιστεύει ότι μπορεί να αισθάνεται ο χαρακτήρας. Αυτό όχι μόνο εμπλουτίζει το συναισθηματικό του λεξιλόγιο, αλλά παράλληλα του διδάσκει την ενσυναίσθηση.