Συνάντηση Μητσοτάκη & Ερντογάν – Θετικό κλίμα και αναμενόμενες διαφωνίες σε τρία επίπεδα
Για 4η φορά μετά την επανεκλογή τους πέρσι και 1η φορά στην Άγκυρα συναντήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το μήνυμα και των δύο είναι ότι μπορούν να διαφωνούν χωρίς εντάσεις, κάτι που φάνηκε και μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στη Χαμάς μιλώντας για τρομοκρατική οργάνωση.
Αναφέρθηκαν και στις μειονότητες στις δύο χώρες με τον ρωθυπουργό να τονίζει ότι ο χαρακτηρισμός τους ως ελληνική στην Τουρκία και μουσουλμανική στην Ελλάδα προβλέπεται σαφώς στη συνθήκη της Λωζάνης.
Για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα γίνει σεβαστός ο πολιτιστικός χαρακτήρας του μνημείου και ο πρωθυπουργός εξέφρασε πάλι την ενόχλησή του.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν άλλες 3 φορές, μία στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μία τον Σεπτέμβριο την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, και ο Κυριακος Μητσοτάκης θα ξαναπάει στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA και του Γιάννη Χρηστάκου, κατά τον Δεκέμβριο όπου θα πραγματοποιηθεί το Β’ Ανώτατο Συμβούλιο τον χειμώνα.
Μπλιούμης: «Θετική η αποτίμηση αυτής της συνάντησης – Πρέπει να θωρακίζεται η χώρα»
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ και υπεύθυνος της συμφωνίας για τα Rafale, Γεώργιος Μπλιούμης αναφέρθηκε στο ζήτημα.
«Είναι θετική η αποτίμηση αυτής της συνάντησης και θετικό το κλίμα που υπάρχει από την προηγούμενη συνάντηση. Όταν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας λύνονται προβλήματα και δεν δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα. Η συζήτηση και η επικοινωνία με τους γείτονές μας δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στα εθνικά θέματα. Θέλουμε πάντοτε να συζητάμε γιατί έτσι μπορούμε να λύσουμε αναδυόμενα προβλήματα. Θα συνεχιστεί αυτό το θετικό κλίμα. Έχουμε ήρεμα νερά στο αιγαίο, δεν έχουμε παραβιάσεις. Τέτοια χρονική διάρκεια με ύφεση πρώτη φορά το βλέπουμε. αυτό είναι θετικό στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε αρχικά.
Και συνέχισε ο κ. Μπλιούμης: «Η Τουρκία εμμένει στις θέσεις της και εμείς στις δικές μας, δεν υποχωρούμε και δεν είμαστε αδύναμοι και ειδικά τώρα που η Ελλάδα έχει θωρακιστεί αμυντικά και αποτρεπτικά. Η Ελλάδα έχει καταστεί πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Το να θέλουμε την ειρήνη είναι στο DNA μας, αυτοί δεν θα πρέπει να μας κανει να νιώθουμε αδύναμοι. Πρέπει να θωρακίζεται η χώρα και εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε το εργαλείο του ΥΠΕΞ. Όσον αφορά στην έλευση των Rafale, ήρθαν σε λιγότερο από έναν χρόνο, πρωτόγνωρο για παγκόσμια δεδομένα και ήρθαν ταυτόχρονα με τον εξοπλισμό τους και με την συμφωνία υπογεγραμμένη ως προς τα ανταλλακτικά. Συνεχίστηκε η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών και πραγματοποιούνται ασκήσεις».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Μελισσόπουλου, «στο ΥΠΕΞ είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την συνάντηση και τα αποτελέσματά της. Υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΞ ανέφερε πως ήταν προετοιμασμένοι να αντιδράσουν σε κάθε περίπτωση και εξέφρασε η συγκεκριμένη πηγή την ικανοποίησή της γιατί «περνάμε σε φάση κανονικότητας». Αυτή η συνάντηση ήταν και η τελευταία στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα ήσσονος πολιτικής συγκριτικά με τα μείζονα που έχουμε με την Τουρκία».
«Οι επόμενες συναντήσεις θα αφορούν στα πιο μεγάλα προβλήματα μεταξύ των χωρών. Η Χάγη δεν αποτελεί επιλογή, παρά τα όσα ακούγονται, γιατί εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Καμία χώρα δεν θα ήθελε να ρισκάρει να χάσει κάτι από αυτά που θα διεκδικήσει έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων. Στην Χάγη δεν μπορούμε να πάμε με τις θέσεις τις δικές μας μόνο, δεν θα αποδεχτούμε αυτά που θα έχουν οι γείτονες», συμπλήρωσε.