Συνέντευξη με τον ποιητή και ιατρό Γιώργο Χονδραλή

Συνέντευξη στο agrinio24.gr

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον κύριο Γιώργο Χονδραλή. Καλωσορίσατε.

Και  εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρόσληση σας και σας ευχαριστώ πολύ.

Ποιητής, ιατρός και ένας ενεργός πολίτης. Τι είναι κατ’ αρχήν ο Γιώργος Χονδραλής?

Όλα αυτά που αναφέρατε αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μου , είναι ισότημα και αδιαχώρητα στοιχεία του Γιώργου Χόνδραλη ο οποίος ζει και εργάζεται σε στενή επαφή με το περιβάλλον του,  ανθρώπους, εργαζόμενους, φύση και σύμπαν, όλα τα ερεθίσματα που δέχομαι επιδρούν πανω μου, τα επεξεργάζομαι και όλα αυτά διαμορφώνουν την προσωπικότητα μου.

Ζείτε και δραστηριοποιήστε στην Γερμανία. Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά το να βρίσκεστε εκτός Ελλάδας?

Πριν έρθω στην Γερμανία το έτος 1978 ζούσα στην Αθήνα και ήμουν ενεργό μέλλος του φοιτητικού λαικού κινήματος, έζησα από κοντά  τα όνειρα και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για δημοκρατία μετά την χούντα, και την ελπίδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, μετανάστεψα ξαφνικά στην Γερμανία. Αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη μου. Η Γερμανία σε πολλούς τομείς είναι μια ανεπτυγμένη κοινωνία λογω της καλής οργάνωσης του κρατους και την ανάπτυξη παραγωγής και οικονομίας 

Από πότε η τέχνη έγινε ο τρόπος έκφρασης σας? Ήταν απ’ την αρχή ο κατάλληλος τρόπος για να εκφραστείτε?

Νομίζω τα παιδικά μου χρόνια εκφραζόμουν μέσα από την τέχνη, ποίηση, ζωγραφική και μουσική, όμως να τονίσω ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα και η διαδικασία αυτή γεννά την τέχνη.

Screenshot 52 2

Ασχολείστε με την ποίηση από νεαρή ηλικία. Ποια είναι κυρίως η θεματολογία σας?

Στα παιδικά μου χρόνια έγραφα ρομαντικά ποιήματα που αφορούσαν περισσότερο τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, τους προβληματισμούς κάθε παιδιού για το φυσικό του περιβάλλον. Αργότερα μετά την εφηβία με απασχολούσαν κυρίως τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Πως θα μας περιγράφατε τον ρόλο που παίζει στην ζωή σας η λέξη «Δροσοσταλία»?

Από το 2010 και μετά άνοιξε μια νεα δημιουργική εποχή στην ζωή μου που συμπεριλαμβάνει πέον λυρικά έργα και με αυτά εκφράζω την ελπίδα μου για ένα καλύτερο αύριο. Το 2015 εκδόθηκε ο δίσκος Δροσοσταλία σε τρεις γλώσσες όπου εκεί κυριολεκτικά αναλύω όλες τις σκέψεις μου και τα συναισθηματα μου .

Rukiye. Βρήκατε στο πρόσωπο της τον κατάλληλο άνθρωπο να συμπληρώσει μουσικά την ποίηση σας?

Η γνωριμία μου και συνεργασία μου με την Rukiye μπορώ να πω ότι υπήρξε σταθμός στην καλλιτεχνική εξέλιξη και των δύο μας, ζούμε και εργαζόμαστε στην Γερμανία, μια χώρα πολυπληθισμική με πολλά μουσικά ερεθίσματα από Βαλκάνια και Μεσόγειο, νομίζω ότι από κοινού ακουμπάμε κάποιες ευαίσθητες χορδές σε αρκετό κόσμο που μας ακούει εδώ.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την συνέχιση της κοινής σας μουσικής πορείας?

Είμαστε στην διαδικασία ολοκλήρωσης του νέου μας δίσκου στα αγγλικά αυτήν την φορά που θα είναι βασισμένος πάνω στην ποίηση μου, ελπίζω να εντάξουμε και την όμορφη πόλη του Μίκη Θεοδωράκη.

Ασχολείστε με τα κοινά στον τόπο διαμονής σας. Ανάγκη για προσφορά? Ανάγκη για διόρθωμα των κακώς κειμένων στο περιβάλλον  σας? Τι ακριβώς σημαίνει για εσάς?

Το να ασχολείται κάποιος με τα κοινά είναι κατά την άποψη μου αυτονόητο, είναι καθήκων όλων μας να συμβάλουμε στην δημοκρατία και στην επίλυηση των κακώς κείμενων γύρω μας.

Σκέφτεστε κάποια στιγμή την επιστροφή σας στην Αθήνα?

Όπως καταλαβαίνεται κάποια στιγμή σιγά σιγά θα μπω στην μη παραγωγική φάση της ζωής μου από άποψη εργασίας της επιστήμης μου, τότε θα αφοσιωθώ στην τέχνη μου εξ ολοκλήρου και θα περνώ τον περισσότερο καιρό στην Ελλάδα, δίπλα στην φύση που με εμπνέει και αγαπώ.

Τι ποσοστό (αν μπορεί να μετρηθεί) των ονείρων σας έχετε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα?

Μπορώ να πω ότι εκπλήρωσα τα περισσότερα όνειρα που είχα ως έφηβος όμως η ζωή προχωρά αλλάζουν οι συνθήκες τα οράματα και τα όνειρα είναι καινούργιοι οι στόχοι που θέτουμε καθημερινά.

Τρείς λέξεις τις οποίες θα ακούσει κάποιος και θα καταλάβει ποιος είναι ο Γιώργος Χονδραλής?

Ανθρώπινος, προοδευτικός, δίκαιος.

Screenshot 53 2


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ