Συνταγή για μπριάμ

To  μπριάμ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Είναι μια κλασσική συνταγή που την τιμούν πολλές νοικοκυρές στο σπίτι τους και μοσχοβολάει η κουζίνα από φουρνιστά λαχανικά με ντομάτα.

Η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου μάς δίνει την συνταγή της για γευστικό μπριάμ (4 μερίδες), το οποίο θέλει 40 λεπτά στον φούρνο για να ετοιμαστεί και 20 λεπτά προετοιμασίας. Μάλιστα δίνει και ένα tip: διαλέξτε λαχανικά όσο γίνεται πιο ισόπαχα, ώστε να μπορέσετε να φτιάξετε εντυπωσιακά σχέδια στο ταψί.

ΥΛΙΚΑ

50 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού βασιλικό, ξερό

1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό

1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

200 γρ. σάλτσα ντομάτας

2 κρεμμύδια κόκκινα

2 ντομάτες

2 μικρές μελιτζάνες

2 μικρά κολοκύθια

1 κόκκινη πιπεριά

1 κίτρινη πιπεριά

1 πράσινη πιπεριά

Θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο και 1 πρέζα από το κάθε μυρωδικό. Αδειάζω τη σάλτσα σε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος και την απλώνω να καλύψω όλο σκεύος.

Χρησιμοποιώντας το μαντολίνο κόβω όλα τα λαχανικά σε στρογγυλές φέτες. Ξεκινάω να φτιάχνω σειρές εναλλάσσοντας τα λαχανικά για να δημιουργήσω εντυπωσιακές σειρές σε χρώμα και γεύσεις.

Ραντίζω με το ελαιόλαδο, πασπαλίζω με τα υπόλοιπα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά. Σερβίρω το μπριαμ χλιαρό.

Καλή όρεξη!



Πηγή