ΣΥΡΙΖΑ: Η γεωγραφία των ρευμάτων και οι κόντρες ενόψει Συνεδρίου


Οι εκλογές και η ανάδειξη προοδευτικής κυβέρνησης ήταν η βασική αιχμή του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Πέμπτης για τις Λίστες Πέτσα και τις δημοσκοπικές εταιρείες. Σε αυτή τη συγκυρία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταφέρει να ενοποιήσει πολιτικά το κόμμα του πάνω σε αυτό το αίτημα αλλά και να χτίσει μια νέου δομικού τρόπου αντιπολίτευση. Συνοδευόμενο το σχέδιο από περιοδείες στον λαό με αιχμή επίσης την ακρίβεια θα επιχειρήσει μια στρατηγική εξωστρέφειας. Και ως ξόρκι για τα του οίκου του. Ο δρόμος για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρωμένος ήδη με τρία κείμενα που είδαν το φως, μερικά ακόμη που ετοιμάζονται, κινήσεις των ρευμάτων και συμμαχίες στο παρασκήνιο. Κείμενο της Γέφυρας, κείμενο της Ομπρέλας (και μια εντυπωσιακή πανελλαδική σύσκεψη) και κείμενο των πεντακοσίων κατά του μπούλινγκ και υπέρ του Νίκου Φίλη.

Η καλή ανάγνωση λέει: η Αριστερά έχει συνέδριο. Τα κουβεντιάζει όλα. Χωρίς ταμπού. Και είναι έτοιμη να αναλάβει πάλι κυβερνητικές ευθύνες. Κι εδώ έρχεται το δεύτερο στοιχείο για την πολιτική ενοποίηση που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας. Ενα μπουκέτο τομών και νομοθετικών ρυθμίσεων που όπως λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν έτοιμο, για τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής τους. Αυτή την εβδομάδα, περιγράφηκαν για παράδειγμα τα μέτρα σε ΑΕΙ κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Συνόδου Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στον δρόμο για το συνέδριο δεν γίνεται και δεν πρέπει όλοι να συμφωνούν, λένε οι προεδρικές πηγές.

Δυϊσμός

Η κακή πάλι ανάγνωση θέλει αγεφύρωτα χάσματα. Εναν ιδιότυπο δυϊσμό που όσο πάμε προς την κορυφαία κομματική διαδικασία θα εντείνεται. Σχηματικά από τη μία έχουμε τα ρεύματα και τις τάσεις που συσπειρώνονται γύρω από το νέο κόμμα που δρομολογεί ο Αλέξης Τσίπρας και που είναι ένα σύγχρονο κόμμα του ανοίγματος και τις αντιστοίχισης των εκλογικών επιδόσεων του 2019 με το οργανωτικό και πολιτικό σκέλος. Εδώ συναντά κανείς το σκληρό προεδρικό κομμάτι, την πλειοψηφία και τα βασικά ρεύματα της Κίνησης Μελών, της ΡΕΝΕ, της Γέφυρας, της ΔΗΜΑΡ και των πασοκογενών, αλλά και αρκετών στελεχών που δηλώνουν ανένταχτοι της πλειοψηφίας. Μεταξύ τους είναι διαφορετικές ομάδες οι παραπάνω και με αρκετές διαφωνίες σε άλλα θέματα. Τώρα όμως δείχνουν να συμφωνούν στις οργανωτικές αλλαγές που φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο και αφορούν την εκλογή αρχηγού και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη.

Από την άλλη, όπως λέει πεπειραμένο στέλεχος του κόμματος, συγκεντρώνεται η ιστορική ηγεσία του ΣΥΝ. Εδώ η Ομπρέλα συστεγάζει μια σειρά ομάδων ή τάσεων που διαφωνούν στο οργανωτικό σκέλος με τα νέα ήθη του κόμματος και υπερασπίζονται όμως λένε μια πιο ταυτοτική υφή και λειτουργία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτω από την Ομπρέλα σήμερα δεν εντοπίζει κανείς απλώς την τάση των πενήντα τριών του Ευκλείδη Τσακαλώτου ή την ομάδα των παλιών (Νίκου Βούτση – Νίκου Φίλη – Πάνου Σκουρλέτη). Συναντά και ένα άλλοτε κομμάτι προεδρικών όπως τον Δημήτρη Βίτσα ή την Εφη Καλαμαρά, ή τους ανανεωτικούς του Δημήτρη Παπαδημούλη. Βεβαίως εσχάτως συναντάται απέναντι στον δυϊσμό που αναφέρουμε και μια συνθετική άποψη που βλέπει πως ο πόλεμος για τα οργανωτικά παγιδεύει το κόμμα να μιλήσει για τα πολιτικά ουσιώδη. Οπως λέει στέλεχος της Ομπρέλας για παράδειγμα: ποια η θέση μας για την Αττική Οδό όταν κυβερνήσουμε;

Νέο κόμμα

Τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος πάλι σύμφωνα με μια άποψη ήδη έχουν αλλάξει. Πολλοί θυμίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και αντίστοιχο Πολιτικό Συμβούλιο (το τελευταίο υπερψήφισε τις προτάσεις Τσίπρα για το συνέδριο) ενώ πολλές αποφάσεις λαμβάνονται στο λεγόμενο Πολιτικό Κέντρο (διευρυμένος πρωινός καφές) που πάντως έχει διατασική εκπροσώπηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Μια κουβέντα επίσης στο παρασκήνιο αφορά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της Πορτογαλίας και της νίκης και επανεκλογής Κόστα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη χαιρέτισε, όπως και οι περισσότεροι εντός ΣΥΡΙΖΑ. Κάνοντας πως δεν είδαν την ήττα της υπόλοιπης πορτογαλικής Αριστεράς (π.χ. Μπλόκο) ή απλώς επισημοποιώντας τη μετατόπισή τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζει να λέει ο πρόεδρος του είναι κόμμα εν κινήσει. Και σε αυτό χωράνε πολλά. Στον δρόμο όμως για το συνέδριο, αλλά και τις εκλογές, θα ενοποιούνται εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα θέτουν σε μία όχθη το κόμμα. Πάντως η αντιπολίτευση του προέδρου εντός ΣΥΡΙΖΑ, διάβασε ως πολεμική την πρόσφατη βολή του στην «Αυγή» για κομματική αριστοκρατία. Και η μάχη θα μεταφερθεί στις οργανώσεις μελών. Μαζί με την απάντηση.



agrinio24.gr