Τα 12 μεγαλύτερα προβλήματα σχέσεων, σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς


Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 33% των ανθρώπων δυσκολεύονται να διατηρήσουν μια ερωτική σχέση.

Τι κάνει τόσο δύσκολη τη διατήρηση μιας σχέσης; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychology έχει κάποιες απαντήσεις.

Μια ομάδα ψυχολόγων με επικεφαλής τον Μενέλαο Απόστολου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διαπίστωσε ότι ο “εξασθενισμένος ενθουσιασμός”, οι “πολύωρη εργασία” και η “έλλειψη προσωπικού χρόνου και χώρου” είναι τα τρία πιο κοινά προβλήματα που εμποδίζουν τους ανθρώπους να μείνουν μαζί. Υπολογίζουν επίσης ότι μόνο το 30% των ενηλίκων βρίσκουν εύκολο το να διατηρήσουν μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις.

Πώς έγινε η έρευνα

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 123 Ελλήνων ενηλίκων μέσα από συνεντεύξεις διάρκειας 40 λεπτών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι συμμετέχοντες συζήτησαν διάφορες δυσκολίες που είχαν στις σχέσεις τους. Οι ερευνητές κατέγραψαν τα προβλήματα που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, προσδιορίζοντας 78 συνολικά, τα οποία ομαδοποίησαν σε 12 κατηγορίες.

Τέλος, ταξινόμησαν αυτά τα προβλήματα από τα πιο κοινά έως τα πιο σπάνια.

Τα 12 πιο κοινά προβλήματα που εμποδίζουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν στενές σχέσεις

1. “Ξεθωριάζει ο ενθουσιασμός”

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη δυσκολία διατήρησης της ενέργειας και του ενθουσιασμού σε μια μακροχρόνια σχέση. Πολλοί σύντροφοι/σύζυγοι θεωρούν ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι κουραστικές και βαριούνται γρήγορα. Αισθάνονται επίσης ότι το πάθος και η ρομαντική ένταση εξασθενεί νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η εξασθένιση του ενθουσιασμού γίνεται κάτι ανυπέρβλητο σε άτομα που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με οτιδήποτε συνιστά “ρουτίνα” στην καθημερινότητά τους.

2. Πολύωρη εργασία

Οι σύντροφοι που απασχολούνται για πολλές ώρες στην εργασία τους, ή βάζουν την καριέρα τους πιο πάνω από την σχέση τους, είναι λιγότερο πιθανό να διατηρήσουν μια ρομαντική σχέση. Καμία έκπληξη σε αυτό!

3. Έλλειψη προσωπικού χρόνου και χώρου

Η αίσθηση “ασφυξίας” ή έλλειψη επαρκούς “προσωπικού χρόνου” είναι ένας άλλος κοινός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν σχέσεις. Άτομα που αισθάνονται περιορισμένα ή καταπιεσμένα από τη σχέση τους, ή αισθάνονται ότι ο/η σύντροφός τους τους απασχολεί/ενοχλεί συνεχώς, θα έχουν προβλήματα διατήρησης της οικειότητας στην σχέση.

4. Διαφορά χαρακτήρων

Οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους ιδιότροπο ή εγωιστικό έχουν επίσης δυσκολία να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις. Επιπλέον, οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται συχνά για τον/την σύντροφό τους -αντανακλούν μια δική τους βαθύτερη ανασφάλεια ή ζήτημα χαρακτήρα- δυσκολεύονται επίσης να διατηρήσουν μια σχέση μακροπρόθεσμα.

5. Προσκόλληση

Οι “προσκολλημένοι” σύντροφοι (άτομα που εξαρτώνται εύκολα από τους άλλους και πολύ συχνά θέτουν τις ανάγκες του/της συντρόφου τους μπροστά από τις δικές τους) δυσκολεύονται να διατηρήσουν σχέσεις. Αλλά υπάρχει μια άλλη πτυχή σε αυτό. Τα άτομα που ασκούν διαρκή έλεγχο στον/στην σύντροφό τους, ή τους ζηλεύουν εύκολα, δυσκολεύονται επίσης να διατηρήσουν σχέσεις (ειδικά όταν συνδυάζονται με την τάση να περιμένουν πάρα πολλά από εκείνον/εκείνη).

6. Κακό σεξ

Η σεξουαλική χημεία είναι σημαντική για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας σχέσης. Ζευγάρια που διαφωνούν για τη συχνότητα και την ποιότητα της σεξουαλικής οικειότητας θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν τη σχέση τους.

7. Απιστία και κακοποίηση

Η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος σε έναν σύντροφο ή η εμπιστοσύνη, είναι ένας λόγος που εμποδίζει τη διάρκεια των σχέσεων. Η κακοποίηση, ειδικά με τη μορφή σωματικής βίας, είναι ένας άλλος λόγος.

8. Παιδιά

Μερικά ζευγάρια με παιδιά αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι τα παιδιά απορροφούν πάρα πολύ την ενέργειά τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της σχέσης. Οι συχνές διαφωνίες σχετικά με την ανατροφή των παιδιών είναι ένας άλλος λόγος που συνήθως αναφέρεται σε ζητήματα σχέσης.

9. Έλλειψη προσπάθειας

Όλες οι σχέσεις απαιτούν προσπάθεια και μερικά ζευγάρια απλώς εξαντλούνται. Άτομα που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες του/της συντρόφου τους ή τον/την παραμελούν, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην σχέση τους. Τα χαρακτηριστικά σχόλια των συμμετεχόντων επάνω σε αυτό το θέμα ήταν “γίνεται απόμακρος/η”, “με θεωρεί δεδομένο/η”, “δεν είναι ειλικρινής”, “δεν συμβιβάζεται / δεν υποχωρεί ποτέ” και “δεν ανέχεται τις ιδιοσυγκρασίες μου”.

10. Θέματα κοινωνικού κύκλου

Άτομα που δεν έχουν καλές σχέσεις με τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους των συντρόφων τους δυσκολεύονται επίσης να διατηρήσουν τις σχέσεις τους.

11. Δεν υπάρχει μονογαμία

Άτομα που δυσκολεύονται να αντισταθούν στους “πειρασμούς” και εμπλέκονται σε μοιχεία ή εξωσυζυγικές σχέσεις δυσκολεύονται να διατηρήσουν μακροχρόνιες σχέσεις. Καμία έκπληξη και εδώ προφανώς! Τούτου λεχθέντος, αυτά τα άτομα δεν χρειάζεται να φτάσουν στο να απατήσουν τον/την σύντροφό τους, για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα. Και μόνο που αισθάνονται σαν να “χάνουν ευκαιρίες” ή όταν κάνουν συνεχώς συγκρίσεις με προηγούμενες σχέσεις, αρκεί για να προκληθεί πρόβλημα σε ένα ζευγάρι.

12. Θέματα συμπεριφοράς

Τα ψυχολογικά προβλήματα, οι εθισμοί (τζόγος, αλκοόλ κλπ) ή/και η ανάγκη να βασίζονται σε μέλη της οικογένειας για να κάνουν παρεμβάσεις στην σχέση τους είναι σημάδια ότι ο ρομαντισμός δύσκολα θα διαρκέσει.

Διαφορετικά σταθμά για άντρες και γυναίκες

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η σημαντικότητα κάθε ενός από αυτά τα προβλήματα εξαρτάται από το φύλο του ατόμου. Για παράδειγμα, οι “διαφορές χαρακτήρα” ήταν πιο πιθανό να αναφέρονται ως πρόβλημα από τις γυναίκες, ενώ ο “εξασθενισμένος ενθουσιασμός” ήταν πιο συχνή αναφορά από τους άνδρες.

Οι συγγραφείς θεωρούν ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα συνδυάζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Αναφέρουν: “Η αναντιστοιχία μεταξύ προγονικών και σύγχρονων συνθηκών είναι πιθανό να εξηγεί πολλούς από τους παράγοντες που αναφέρονται στην έρευνα. Αναλυτικότερα, στο προγονικό πλαίσιο, ο ενθουσιασμός και τα έντονα ρομαντικά συναισθήματα θα παρακινούσαν τους ανθρώπους να ξεκινήσουν μια σχέση, και να παραμείνουν καθώς η σχέση προχωρά. Σε ένα προ-βιομηχανικό πλαίσιο, η υποστήριξη, η προστασία και τα οφέλη διαβίωσης έγιναν πιο σημαντικά, παρέχοντας το κίνητρο στους ανθρώπους να διατηρήσουν τη σχέση. Η απουσία αυτών των παραγόντων στο μεταβιομηχανικό πλαίσιο κάνει το ξεθώριασμα του ενθουσιασμού και των ρομαντικών συναισθημάτων τα μεγαλύτερα ζητήματα, καθώς οι άνθρωποι χάνουν το κίνητρο να προσπαθήσουν για την σχέση τους”.

Πηγή: iatropedia.gr



agrinio24.gr