Τα χρήματα δεν αγοράζουν πάντα την επιτυχία
Τα χρήματα, λένε, δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά στον αθλητισμό δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς συνήθως οι ομάδες που διαθέτουν “γερό πορτοφόλι” καταφέρνουν να φτάσουν και στις επιτυχίες, αν και αυτό δεν είναι δεδομένο, καθώς υπάρχουν οι λαμπρές εξαιρέσεις που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Αν όμως ψάχνουμε για μια, μόνιμη, εξαίρεση που επιβεβαιώνει την ατάκα του αείμνηστου Κρόιφ, είναι ο μπασκετικός Ολυμπιακός, που αποδεικνύει πως τα χρήματα από μόνα τους δεν είναι ικανά να φέρουν επιτυχίες.
Οι ερυθρόλευκοι για τρίτη στη σειρά σεζόν κατάφεραν να προκριθούν στο final 4 της Euroleague, όχι απλά χωρίς να έχουν το υψηλότερο, το μεγαλύυτερο, μπάτζετ από τους ανταγωνιστές τους, αλλά το αντίθετο, να είναι αρκετά μακρία από τους “πλούσιους” της διοργάνωσης.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η πειραϊκή ομάδα έχει το μικρότερο μπάτζετ από τις ομάδες που πήραν το εισιτήριο για το Βερολίνο. Συγκεκριμένα, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει συνολικό μπάτζετ 42 εκατομμύρια ευρώ, ο Παναθηναϊκός 35, η Φενερμπαχτσέ 25 και ο Ολυμπιακός με μόλις (;) 22.
Η Μπαρτσελόνα, την οποία απέκλεισε η ομάδα του Μπαρτζώκα, έχει συνολικό μπάτζετ 26 εκατομμύρια, ενώ εκτός final four έμειναν: η Αρμάνι με μπάτζετ 33 εκατομυρίων, η Μονακό των 27 και η Μακάμπι που έχει σχεδόν το ίδιο με τον Ολυμπιακό.
Και αν συνυπολογίσουμε πως η Μπάγερν έμεινε εκτός play offs έχοντας μπάτζετ 25 εκατομμυρίων, καταλαβαίνουμε πως το επίτευγμα της ελληνικής ομάδας είναι σπουδαίο.
Αξίζει όμως, να πάμε και πιο πίσω χρονικά γιατί έτσι θα γίνει κατανοητό πως ο Ολυμπιακός δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι αντίστοιχο.
Την αγωνιστική περίοδο 2021-22, όταν ο Ολυμπιακός έφτασε στο final 4 του Βελιγραδίου, είχε το 11ο (!!!) μπάτζετ της διοργάνωσης με 15 εκατομμύρια, όταν από τις άλλες τρεις ομάδες, η Ρεάλ είχε μπάτζετ 44 εκατομμύρια ευρώ, η Αναντολού Εφές, που κατέκτησε και τον τίτλο, 25 και η Μπαρτσελόνα 43,5. Με λίγα λόγια οι ερυθρόλευκοι είχαν το 1/3, περίπου, του μπάτζετ των ισπανικών ομάδων.
Λίγο πολύ τα ίδια ίσχυσαν και στο περσινό final four του Κάουνας, οπου μαζί με τον Ολυμπιακός αγωνίστηκαν οι Ρεάλ, κατέκτησε το τρόπαιο, Μπαρτσελόνα και Μονακό.
Αν εξάγονται συμπεράσματα από τους αριθμούς; σαγώς και ναι. Το πρώτο είναι πως συνήθως οι ομάδες με τα μεγάλα μπάτζετ φτάνουν μακριά στην διοργάνωση, ανεξάρτητα από το αν φτάνουν στην κατάκτηση του τίτλου.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως για να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικούς απέναντι στους “πλούσιους” χριάζεσαι πλάνο, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις ώστε να υλοποιήσουν το πρότζεκτ.
Όσο για το αν τα χρήματα φέρνουν τους τίτλους και τις διακρίσεις, η απάντηση μάλλον είναι στη μέση.
Καλά τα χρήματα αλλά χωρίς πλάνο και μεθοδικότητα δεν μπορούν από μόνα τους να εγγυηθούν επιτυχίες, αλλά και το πλάνο για να γίνει αποδοτικό χρειάζεται τα χρήματα ώστε να αποκτήσει ποιότητα…
Αποστόλης Τριανταφύλλου