Τα ελληνικά «λιοντάρια»


Η πανίσχυρη ομάδα του Μπόμπι Ρόμπσον ήταν το μεγάλο φαβορί του αγώνα. Όμως ο Πίτερ Σίλτον, ο Τρέβορ Φράνσις, ο Τόνι Γούντκοκ, ο Στιβ Κόπελ, ο Φιλ Νιλ, ο Κένι Σάνσομ, ο Σάμι Λι και ο Γκρέιαμ Ριξ δεν κατάφεραν να υποτάξουν την Εθνική Ελλάδας.

Μετά τη συντριβή από τους Άγγλους στις 17 Νοεμβρίου 1982 στο Καυταντζόγλειο (0-3) εκμηδενίστηκαν οι πιθανότητές μας για πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Αγγλία και η Δανία ήταν ξεκάθαρα πλέον τα φαβορί του προκριματικού ομίλου, με την Ελλάδα να καλείται να ανασυνταχθεί.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χρήστος Αρχοντίδης αποφάσισε να ανανεώσει την ελληνική ομάδα, προκειμένου να εμφανιστεί καλύτερη στα ματς του Μαρτίου με την Αγγλία και του Απριλίου με τη Δανία. Άφησε εκτός τους έμπειρους Άνθιμο Καψή, Γιώργο Φοιρό, Κώστα Ιωσηφίδη και Σπύρο Λιβαθηνό, θεωρώντας ότι ήταν επιβεβλημένη η ανανέωση.

Δίνοντας ευκαιρίες στη νέα γενιά του ελληνικού ποδοσφαίρου (Μίχο, Γκαλίτσιο, Δοντά) και με πλήρως αμυντικογενές σύστημα, παράταξε την Εθνική μας στο Γουέμπλεϊ στις 30 Μαρτίου 1983. Με στόχο να αποσυντονίσει τους Άγγλους και να μην τους επιτρέψει να δημιουργήσουν πολλές φάσεις για γκολ.

Το ελληνικό… κατενάτσιο ήταν αποτελεσματικό, με επακόλουθο η Ελλάδα να αποσπάσει ιστορική λευκή ισοπαλία που πανηγυρίστηκε σαν νίκη. Με τον Αρχοντίδη να ξεσπά σε έξαλλους πανηγυρισμούς, καθώς ήταν μεγάλη η πίεση που δέχθηκε μετά το πρώτο ματς με τους Άγγλους (έντονη κριτική για την κάκιστη εμφάνιση της Ελλάδας).

Ο αμυντικός της Λάρισας Γιάννης Γκαλίτσιος έγινε η… σκιά του Τόνι Γούντκοκ που ήταν ο κορυφαίος των Άγγλων στη Θεσσαλονίκη. Ο Πέτρος Μίχος, ο Νίκος Καρούλιας, ο Γιάννης Γούναρης και ο Μπάμπης Ξανθόπουλος έκλεισαν κάθε διάδρομο στην άμυνα μπροστά από την εστία του Νίκου Σαργκάνη. Ο Βαγγέλης Κουσουλάκης, ο Τάσος Μητρόπουλος και ο Ντίνος Κούης «όργωσαν» το γήπεδο, ο Γιώργος Κωστίκος είχε ελάχιστες προωθήσεις προς την εστία των Άγγλων και ο Νίκος Αναστόπουλος είχε τον άχαρο ρόλο του σέντερ φορ που ήρθε λίγες φορές σε επαφή με τη μπάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν ο Γιάννης Δοντάς και ο Χρήστος Αρδίζογλου, ενώ στον πάγκο έμειναν ο Γιώργος Πλίτσης, ο Λάκης Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Σεμερτζίδης.

Η αμυντική τακτική των Ελλήνων δικαιώθηκε. Ο Νίκος Σαργκάνης είχε τις απαντήσεις στις δύσκολες περιπτώσεις που προέκυψαν κυρίως με πρωταγωνιστή τον Τρέβορ Φράνσις. Το ματς ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ, η Εθνική μας απέσπασε μία ιστορική ισοπαλία (πρώτο θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην Αγγλία) και οι αντίπαλοί μας έχασαν πολύτιμο βαθμό, γεγονός που έφερε τη Δανία σε θέση ισχύος στον όμιλο.

(Οι επιλογές του Χρήστου Αρχοντίδη για τον αγώνα με τους Άγγλους στο Λονδίνο. Μετά το 0-3 στη Θεσσαλονίκη ο προπονητής της Εθνικής μας προχώρησε σε ανανέωση, θέτοντας εκτός ομάδας τους Καψή, Λιβαθηνό, Φοιρό, Ιωσηφίδη, Χ. Δημόπουλο…)
(Το αφιέρωμα του αθλητικού περιοδικού ΕΞΤΡΑΣΠΟΡ στο ματς με τους Άγγλους και στο επόμενο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1984 με τη Δανία στην Κοπεγχάγη (ηττηθήκαμε 1-0 με γκολ του Σόρεν Μπουσκ).
(«Αρχοντική ισοπαλία», «Μπλόκο στο Γουέμπλεϊ», «Ταπείνωσαν τους Άγγλους», «ΟΛΟΙ ΗΡΩΕΣ». Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επομένη της ιστορικής ισοπαλίας με τους Άγγλους του Μπόμπι Ρόμπσον.)
(Νίκος Σαργκάνης και Πίτερ Σίλτον. Οι τερματοφύλακες της Ελλάδας και της Αγγλίας, λίγο πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα στο Καυταντζόγλειο (0-3).
(Η Εθνική Ελλάδας το φθινόπωρο του 1982, πριν την ανανέωση που επιχείρησε ο Χρήστος Αρχοντίδης με αφορμή τη συντριβή στη Θεσσαλονίκη από τους Άγγλους (0-3) στις 17 Νοεμβρίου.)
(Οι αρχηγοί των δύο ομάδων Δημήτρης Σαραβάκος και Μπράιαν Ρόμπσον, στο φιλικό ματς Ελλάδα – Αγγλία τον Φεβρουάριο του 1989 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η Εθνική μας προηγήθηκε στο 1΄ με εκτέλεση πέναλτι του Σαραβάκου, αλλά τελικά ηττήθηκε με 1-2.)



ertsports.gr