Τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία μας

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric). Χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Πιθανώς αναγνωρίζετε την κουρκούμη ως το κύριο μπαχαρικό στο κάρυ.

Αν και η ιστορία του χρυσού καρυκεύματος ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων, μόλις τον περασμένο αιώνα έγιναν γνωστές με βιοχημικές αναλύσεις τα ενεργά συστατικά του (και κυρίως η κουρκουμίνη).

Η χρήση κουρκουμά φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία και οι πολύτιμες ιδιότητές του βρήκαν εφαρμογή στην εναλλακτική ιατρική και τη θεραπευτική παράδοση των Αγιουβέρδα.

Καταπολεμά τη φλεγμονή.

Η φλεγμονή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που είναι εξαιρετικά σημαντικός όταν έχετε έναν τραυματισμό ή μια λοίμωξη. Βοηθάει το σώμα να απομονώνει τις πληγείσες περιοχές και να καταπολεμά τους ξένους εισβολείς. Χωρίς φλεγμονή, τα επικίνδυνα παθογόνα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να εισβάλλουν στο σώμα. Ωστόσο, η φλεγμονή μερικές φορές μπορεί να γίνει χρόνια και όταν αυτό συμβεί κινδυνεύετε από πάσης φύσεως ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ανταγωνίζονται μερικά φάρμακα σχεδιασμένα ειδικά για την ανακούφιση της φλεγμονής, αλλά χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες. Έτσι, όταν τρώτε κουρκουμά ή λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα, μειώνετε τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.

Αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού

Η οξείδωση είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση πολλών ασθενειών αλλά και για τη γήρανση. Ο κουρκουμάς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έτσι ώστε να προστατεύει τον σώμα μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη μακροζωία.

Προστατεύει τον εγκέφαλο

Η εμφάνιση της κατάθλιψης και της νόσου του Alzheimer έχει συνδεθεί με τα μειωμένα επίπεδα ενός είδους αυξητικής ορμόνης, της BDNF. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς, και πιο συγκεκριμένα το συστατικό του η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της BDNF στον εγκέφαλο. Έτσι πίνοντας κάθε μέρα μια κούπα νερό με κουρκουμά, μπορεί να συμβάλει στην προστασία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα λόγω της αναπόφευκτης διαδικασίας της γήρανσης.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η καρδιακή νόσος πλήττει περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από οτιδήποτε άλλη ασθένεια. Και ενώ η εμφάνισή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ο κουρκουμάς μπορεί να προστατεύσει την καρδιά. Όπως έχουμε ήδη πει, αυτό το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Και οι δύο αυτές λειτουργίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς . Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κουρουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με την άσκηση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Ανακουφίζει από τον πόνο.

Όπως αποδεικνύεται ο κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα χημικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του κουρκουμά μπορεί να μειώσει τους πόνους της αρθρίτιδας και κυρίως της ρευματοειδής αρθρίτιδας.

Η κουρκουμίνη που βρίσκεται στον κουρκουμά είναι μια πολύ ισχυρή ένωση που βελτιώνει τη λειτουργία του σώματός σας, επιβραδύνει τη γήρανση και ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη και τη διάθεση. Και ο κουρκουμάς είναι το καλύτερο μπαχαρικό για να προσθέσετε κουρκουμίνη στα γεύματά σας, αλλά η ποσότητα κουρκουμίνης στο κουρκούμη είναι σχετικά χαμηλή. Ένα συμπλήρωμα κουρκουμίνης μπορεί να είναι επωφελές για τους ανθρώπους που ελπίζουν να θεραπεύσουν μια υπάρχουσα διαταραχή.

Ωστόσο, λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα κουρκουμίνης από μόνο του δεν σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του θα εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Για το λόγο αυτό, βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα που επιλέγετε περιέχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται πιπερίνη. Η πιπεριίνη είναι μια δραστική ουσία στο μαύρο πιπέρι που βοηθάει στην απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Τέλος επειδή ο κουρκουμάς έχει πολύ ισχυρές δράσεις στις λειτουργίες του του σώματος, εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε τη συμβουλή του ιατρού σας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα που έχουν χολόλιθους, εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες.

agrinio24.gr