«Τα περί ηφαιστειακής δραστηριότητας να τα αφήσουμε στην άκρη» – Ο Δημήτρης Παπανικολάου για τους σεισμούς στις Κυκλάδες
«Ο σεισμός του ’56 είναι ο μεγαλύτερος του 20ου αιώνα και με το μεγαλύτερο τσουνάμι, μεγέθους 7,5. Ένα ρήγμα πάνω από 40 χλμ., ακριβώς στις ακτές της Αμοργού, το οποίο όμως η διεύθυνσή του ήταν τέτοια που δημιούργησε και πολλές ζημιές και στη Σαντορίνη. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτήν την στιγμή η κατάσταση συγκρίσιμη», λέει στο MEGA ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας.
«Η όποια δραστηριότητα μικροσεισμών κάτω από τις Καμένες και κάτω από το Κολούμπο στο οποίο έχει μεταφερθεί τώρα, γιατί έχουμε το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο που είναι επίσης επικίνδυνος χώρος, δεν είναι αυτήν την στιγμή στο στάδιο που να μας ανησυχεί για επικείμενη δραστηριότητα έκρηξης. Ίσως σε μερικούς μήνες, θα δούμε πώς θα εξελίσσεται, το πιθανότερο είναι να σταματήσει, όπως σταμάτησε το ’11, αλλά είναι κάτι που θα το παρακολουθήσουμε εν καιρώ».
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να φτάσει το μέγιστο στο 6»
Όπως λέει ο ίδιος:
«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια ρηξιγενής ζώνη από την περιοχή της Καμένης και της ίδιας της Σαντορίνης, στην περιοχή του Κολούμπο, μέχρι το ηφαίστειο το υποθαλάσσιο του Κολούμπο, μήκος περίπου 20 χλμ., που φτάνει και λίγο πριν το νησάκι την Άνυδρο, που είναι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Αυτή η ρηξιγενής ζώνη είναι που μας απασχολεί, αυτή είναι που δραστηριοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, αυτή είναι που ξεπέρασε τα μικρά μεγέθη που έχουμε συνήθως στους ηφαιστειακούς σεισμούς.
«Οι διαστάσεις των υποθαλάσσιων ρηγμάτων τα οποία φαίνεται αυτήν την στιγμή να έχουν ενεργοποιηθεί, είναι οριοθετημένες σε συγκεκριμένα χλμ. Επομένως το θέμα είναι ποια κομμάτια από αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσουν τα επόμενα μεγέθη. Το πιθανότερο είναι να κυμανθούν κάπου μεταξύ 5 – 5.5 αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να φτάσει το μέγιστο, το χειρότερο σενάριο, να φτάσει στο 6. Αυτό όμως είναι μια μικρή πιθανότητα. Όπως επίσης πιθανό είναι να μην υπάρξει και καθόλου μεγάλος σεισμός ή να μείνουμε εκεί», συμπληρώνει.
«Τα περί ηφαιστειακής δραστηριότητας να τα αφήσουμε αυτήν την στιγμή στην άκρη. Αυτό είναι σαφές», καταλήγει ο κ. Παπανικολάου.
Για την απόφαση του κλεισίματος των σχολείων σε Σαντορίνη και τα διπλανά νησιά, ο Γιάννης Μηλιάδης, πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Θήρας και νήσων, σημειώνει:
«Είναι μια απόφαση την οποία τη θεωρώ πάρα πολύ σωστή ξέροντας ότι τα σχολεία μας είναι παλιά κτίρια. Ίσως είναι και μια ευκαιρία η Πολιτεία να το δει λίγο πιο σοβαρά και να κοιτάξει λίγο την στέγαση των σχολικών μονάδων».