Αυξημένα θα είναι φέτος τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθούν στα νοικοκυριά,  καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα θα αυξηθεί από 827.576 που ήταν πέρυσι, σε περίπου 1.300.000 νοικοκυριά, ενώ το συνολικό δημοσιονομικό κόστος της χορήγησης του επιδόματος θα είναι αυξημένο από 174 εκατ. ευρώ, πέρυσι σε 300 εκατ. ευρώ τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 300 στα 350 ευρώ, ενώ για όσους δικαιούχους πάψουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ.), πλην φυσικού αερίου, η βάση υπολογισμού θα υπερδιπλασιαστεί, καθώς θα ανέλθει στα 700 ευρώ.

Η πριμοδότηση αυτή ισχύει παρά την τρέχουσα υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου η οποία ενδεχομένως να είναι προσωρινή, καθώς οι τιμές των ενεργειακών αγαθών μεταβάλλονται ταχύτατα.

Πώς υπολογίζεται

Με βάση τον μηχανισμό υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, που εφαρμόζεται από την περυσινή περίοδο, το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με τον «συντελεστή βαθμοημέρας», ο οποίος κλιμακώνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας.

Στη συνέχεια, το ποσό του επιδόματος , όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

Σημειώνεται, πως, όσοι θα επιλέξουν τη θέρμανση με ηλεκτρισμό ή με φυσικό αέριο δεν χάνουν το επίδομα, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επίσης, για όσους διαμένουν σε πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς από το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο στο σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, εφόσον συμφωνήσουν να γίνει αυτή η επαναφορά, το επίδομα θα είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Ποια ποσά θα καταβληθούν

Με βάση τα περυσινά όρια, το ελάχιστο ποσό επιδόματος ανέρχεται, με βάση την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, σε 100 ευρώ και το ανώτατο όριο του επιδόματος φθάνει τα 750 ευρώ.

Όμως για τη φετινή περίοδο το επίδομα θα αυξηθεί κατά 50-100 ευρώ και να διαμορφωθούν σε 150 και 850 ευρώ, αντίστοιχα. Τα ποσά θα είναι αυξημένα σε όσους επιλέξουν να εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο και στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή στο υγραέριο ή άλλα μέσα θέρμανσης, το φετινό επίδομα θα κυμαίνεται από 200 έως και πάνω από 1.000 ευρώ.

Το επίδομα θα μπορεί να φθάσει, λόγω του υπερδιπλασιασμού, ακόμη και τα 1.600 ευρώ, αν το νέο ανώτατο όριο δεν καθοριστεί κάτω από το επίπεδο αυτό.

Τα εισοδηματικά όρια

Τα όρια ετησίου εισοδήματος για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης φέτος είναι τα ακόλουθα:

  • Για τον άγαμο θα αυξηθεί από 14.000 σε 16.000 ευρώ.
  • Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο αυξάνεται από 20.000 σε 24.000 ευρώ.
  • Για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα διαμορφωθεί στα 26.000 ευρώ.
  • Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο παραμένει στα 3.000 ευρώ.

sofokleousin.gr