Τα συμπτώματα που χτυπούν «καμπανάκι» για κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή

Όπως και να έχει, τα πρώτα συμπτώματα από κατάθλιψη, ή από κάποια αγχώδη διαταραχή αφορούν συγκεκριμένους τομείς της καθημερινότητας…

Φαγητό

Όταν ξαφνικά ένα άτομο θέλει να τρώει συνεχώς ή… καθόλου, ειδικά δε αν αυτό το άτομο είναι στην εφηβεία ή την πρώτη νεανική ηλικία, και το σύμπτωμα διαρκεί παραπάνω από ένα μήνα, τότε πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις. Πρώτα ελέγχουμε την περίπτωση να έχει κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς ή πρόβλημα στο γαστρεντερικό αλλά αμέσως μετά, το μυαλό μας πρέπει να πηγαίνει στην ψυχική διαταραχή.

Ύπνος

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του εσωτερικό «ρολόι». Άλλοι είναι ευχαριστημένοι αν κοιμηθούν 6 ώρες κι άλλοι χρειάζονται 8 ή 9. Αλλά οπωσδήποτε όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει να κοιμούνται καθημερινά 6-9 ώρες. Οτιδήποτε παρακάτω ή παραπάνω – ειδικά αν η ρουτίνα ήταν στο παρελθόν διαφορετική- πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις. Ομοίως, πρόβλημα αποτελεί αν κάποιος κάνει ανήσυχο ύπνο, βλέπει συνεχώς απλά όνειρα ή και εφιάλτες, αν κάνει συχνές αφυπνίσεις και βέβαια αν ξυπνάει κουρασμένος. Ειδικά δε τα άτομα με κατάθλιψη, συχνά θέλουν να παραμένουν στο κρεβάτι όλη μέρα και να κοιμούνται πολλές ώρες…

Ανεξήγητοι πόνοι

Ο πόνος στη μέση και στο κεφάλι είναι οι πιο χαρακτηριστικοί «ψυχοσωματικοί πόνοι». Αρκεί βέβαια κάποιος να έχει ζητήσει τη βοήθεια ειδικού γιατρού και να έχει αποκλείσει ότι όντως δεν έχει κάποια παθολογία που να δικαιολογεί τους πόνους αυτούς. Έχει παρατηρηθεί, ότι γυναίκες στην εμμηνόπαυση των οποίων τα παιδιά έχουν πρόσφατα φύγει από το σπίτι, είναι οι πιο επιρρεπείς στους πόνους αυτούς που -παρότι ψυχολογικής αιτιολογίας- τους βιώνουν ως πραγματικούς και τις ταλαιπωρούν αφάνταστα. Η ψυχοθεραπεία ή και τα αντικαταθλιπτικά για ένα χρονικό διάστημα που θα κρίνει ο ψυχίατρος, μπορούν όμως να μηδενίσουν το πρόβλημα.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Το αίσθημα ότι η αναπνοή δεν… φτάνει κάτω στους πνεύμονες, είναι καθαρό σύμπτωμα άγχους και το βιώνουν περιστασιακά πολλοί άνθρωποι. Αν όμως το νιώθει κάποιος συνεχώς και μαζί με αυτό έχει και συνεχή διάθεση για κλάμα, τότε πρέπει να απευθυνθεί σε ψυχολόγο.

agrinio24.eu