Τα ζώα μεταμορφώνονται για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή

Τα ζώα «μεταμορφώνονται» όλο και περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής κρίσης με στόχο την επιβίωση τους, διαπιστώνουν οι επιστήμονες.

Τα θερμόαιμα ζώα αλλάζουν τη φυσιολογία τους για να προσαρμοστούν σε ένα θερμότερο κλίμα, εξηγούν οι ίδιοι. Αυτή η αλλαγή αφορά στην ανάπτυξη ράμφους, ποδιών και αυτιών για καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους κ .α.

Όταν τα ζώα υπερθερμαίνονται, τα πουλιά χρησιμοποιούν το ράμφος τους και τα θηλαστικά χρησιμοποιούν τα αυτιά τους για να καταπολεμήσουν τη ζέστη. Ορισμένα πλάσματα σε θερμά κλίματα έχουν εξελιχθεί ιστορικά για να έχουν μεγαλύτερα ράμφος ή αυτιά για να απαλλάσσονται από τη θερμότητα πιο εύκολα. Αυτές οι διαφορές γίνονται πιο έντονες καθώς το κλίμα θερμαίνεται.

Εάν τα ζώα αποτύχουν να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, μπορεί να υπερθερμανθούν και να πεθάνουν. Τα ράμφη, τα οποία δεν καλύπτονται από φτερά και γι αυτό δεν είναι μονωμένα, αποτελούν σημείο σημαντικής ανταλλαγής θερμότητας, όπως και τα αυτιά, οι ουρές και τα πόδια σε θηλαστικά, εάν δεν καλύπτονται από γούνα. Η σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Ecology & Evolution, και επικαλείται σχετικό δημοσίευμα του Guardian, διαπίστωσε ότι οι διαφορές αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στα πτηνά.

Η συγγραφέας της μελέτης, Σάρα Ράιντινγκ, ερευνήτρια πουλιών από το πανεπιστήμιο Deakin, σχολίασε ότι «Η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι τα ζώα αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και ότι όλα είναι καλά. Απλώς σημαίνει ότι εξελίσσονται για να επιβιώσουν, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ποιες είναι οι άλλες πιθανές συνέπειες αυτών των αλλαγών ούτε ότι όλα τα είδη είναι σε θέση να αλλάξουν και να επιβιώσουν».

Παρότι οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι δύσκολο να καταλήξουν ότι οι αλλαγές στο κλίμα είναι η μόνη αιτία της αλλαγής της φυσιολογίας πολλών ειδών, ο παράγοντας αυτός είναι το κοινό που έχουν οι σχετικές μελέτες σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και αναφορικά με πολλά ζώα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν αρκετά είδη αυστραλιανού παπαγάλου που παρουσιάζουν αύξηση 4-10% στο μέγεθος του ράμφους τους από το 1871, που σχετίζεται με τη θερμοκρασία του καλοκαιριού κάθε χρόνο.

Στο μεταξύ έρευνα που εστιάζει σε ένα είδος σπουργιτιών το οποίο συναντάται στη βόρεια Αμερική (dark-eyed junco) υποδεικνύει επίσης μια σχέση μεταξύ του αυξημένου μεγέθους του ράμφους και των βραχυπρόθεσμων ακραίων θερμοκρασιών σε ψυχρά περιβάλλοντα.

«Οι αυξήσεις που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι πολύ μικρές – λιγότερο από 10% – επομένως οι αλλαγές είναι απίθανο να γίνουν αμέσως αισθητές», εκτιμά η Ράιντινγκ. «Ωστόσο η αύξηση στα διάφορα μέρη του σώματος πολλών ειδών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές και ενδέχεται να καταλήξουμε σε Ντάμπο (το ελεφαντάκι με τα μεγάλα αυτιά από την ταινία της Disney) στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», καταλήγει η ίδια.

Πηγή: theguardian.com


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ