Ταλιμπάν: Φήμες πως ο ανώτατος ηγέτης τους και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός είναι νεκροί

Εξαφανισμένα είναι δύο από τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν, χωρίς να έχουν κάνει δημόσιες εμφανίσεις εδώ και πολύ καιρό, με τις φήμες ότι είναι νεκροί να φουντώνουν ολοένα και περισσότερο.

Συγκεκριμένα, ο ανώτατος ηγέτης, Μουλά Αϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, έχει να κάνει δημόσια εμφάνιση εδώ και ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από την οργάνωση στο Αφγανιστάν, ωστόσο ο εκπρόσωπός του διαψεύδει της φήμες.

Παρόλα αυτά, το Δίκτυο Αναλυτών για το Αφγανιστάν κάνει λόγο για θάνατο του ηγέτη, καθώς η απουσία του από όλες τις εκδηλώσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), υποδηλώνει ακριβώς αυτό.

«Θα ήταν περίεργο, επομένως, αν ο Αϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, τώρα που το κίνημα βρίσκεται στην εξουσία, ήταν ζωντανός και ακόμα τόσο απομονωμένος. Προς το παρόν φαίνεται να λειτουργεί ως μια συμβολική φιγούρα που μπορεί να λειτουργεί ενοποιητικά χωρίς να εμφανίζεται ή να μιλάει».

Ωστόσο, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη με τον Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα των Ταλιμπάν, ο οποίος έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις, τις οποίες έχει… κόψει, τον τελευταίο καιρό.

Ταλιμπάν Φήμες πως ο ανώτατος ηγέτης τους και ο αναπληρωτής

Στην Καμπούλ, μάλιστα, κυκλοφόρησαν φήμες πως σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά μετά από διαπληκτισμό με άλλο ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια των διαμοιρασμών των υπουργείων της χώρας.

Αν και από την πλευρά του κινήματος των Ταλιμπάν και της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν, γίνονται προσπάθειες να λυθεί το «μυστήριο» γύρω από τις απουσίες, οι οποίες πυροδοτούν νέες συζητήσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, μια ρεπόρτερ στο Αφγανιστάν αναφέρει πως δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός χειρόγραφου σημειώματος από έναν από τους συνεργάτες του Μπαραντάρ που ανέφερε ότι βρισκόταν στην Κανταχάρ, και στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα ηχητικό μήνυμα που φέρεται να είναι από τον ίδιο τον Μπαραντάρ.

Αλλά ένα βίντεο θα κατεύναζε περισσότερο τις φήμες, παρά το ηχητικό ντοκουμέντο και το χειρόγραφο, τα οποία μπορεί να είναι αγνώστου προελεύσεως.

Στην προσπάθεια της διάψευσης των φημών, εντάχθηκε και ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, γράφοντας στο Twitter:

«Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, σε φωνητικό μήνυμα απέρριψε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς ότι τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε σύγκρουση. Λέει ότι όλα είναι ψέματα και εντελώς αβάσιμα».

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως οι Ταλιμπάν έχουν ιστορικό απόκρυψης θανάτων των ηγετικών στελεχών τους, αφού παλαιότερα έκρυβαν για δύο χρόνια τον θάνατο του ιδρυτή και ηγέτη τους Μοχάμεντ Ομάρ.

Ενώ παράλληλα, οι αναλυτές κάνουν λόγο για ήττα του Μπαραντάρ στις εσωτερικές διαμάχες των Ταλιμπάν για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: The Guardian


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ