Θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια βάζει ο Μάκης Βορίδης


Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση της ισότητας στον γάμο και στα ομόφυλα ζευγάρια, ο Μάκης Βορίδης πάει ένα βήμα παραπέρα και θέτει θέμα συνταγματικότητας.

«Κατά τη γνώμη μου υπάρχει θέμα συνταγματικότητας. Θέλω καταλαγή, ενότητα και από αυτή την ιστορία να μην θυσιάσουμε το σπουδαίο έργο της κυβέρνησης. Εγώ θα ακολουθήσω αυτό το δρόμο, ο πρωθυπουργός δεν μου θέτει αυτό το θέμα», δήλωσε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι η ΚΟ θα είναι αρραγής στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ωστόσο βουλευτές εκφράζουν προβληματισμούς.

«Η παρακαταθήκη θα είναι το μήνυμα ισχύος που έστειλε η ομάδα, στην οποία ακουμπάει και ο κ. Πλεύρης εντός της ΝΔ, στον κ. Μητσοτάκη και το πρωτοφανές πολιτικό προηγούμενο να υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι μπορούν να μην ψηφίζουν νομοσχέδια», δήλωσε ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα στους βουλευτές να λειτουργήσουν ως νομοθέτες με γνώμονα τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν στο σκοτάδι και όχι ως σχολιαστές, με αρκετούς βουλευτές ωστόσο να εκφράζουν προβληματισμούς και διαφωνίες.

Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κοστίζει στη ΝΔ με προβάδισμα το κυβερνών κόμμα να διατηρεί, ωστόσο, σχεδόν 20 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, που επίσης καταγράφει απώλειες, ενώ ανοδικές τάσεις σημειώνουν τα κόμματα της ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με τη μέτρον ανάλυσις στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28,2 με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό καταγράφοντας 9,7% και το ΠΑΣΟΚ 11%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,2%, Σπαρτιάτες 2,6%, Ελληνική Λύση 6,6%, Νίκη 2,3%, Πλεύση Ελευθερίας 3,2%, ΜέΡΑ25 2% και Νέα Αριστερά 2,4%. Η λεγόμενη και αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,2%.

Οι βαλίτσες «διχάζουν» την ιεραρχία

Τη διαφωνία του με την άποψη του Αρχιεπισκόπου ότι η Εκκλησία θα περιμένει τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών να μεγαλώσουν για να αποφασίσουν εαν επιθυμούν να βαπτιστούν, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος.

«Πρόκειται για προσωπική άποψη του Αρχιεπισκόπου που δεν εκφράζει την ιεραρχία. Για το θέμα δεν έχει τοποθετηθεί η επιτροπή Νομοκανονικών όπως συζητήσαμε στην Ιερά Συνόδο. (…) Ο νηπιοβαπτισμός είναι παράδοση που εφαρμόζεται από τον 9ο αιώνα. (…) Δεν μπορεί να ανατραπεί έτσι απλά. Μόνο με μια συνοδική απόφαση θα μπορούσε να καταργηθεί ο νηπιοβαπτισμός», δήλωσε.

«Τα θέματα των μυστηρίων είναι θέματα της εκκλησίας, αλλά εγώ ως χριστιανός θα ήθελα τα παιδιά να βαπτίζονται όσο πιο νωρίς γίνεται», είπε ο βουλευτής ΝΔ Θάνος Πλεύρης.

«Στην ορθοδοξία, στα δόγματα και στους ιερούς κανόνες δεν υπάρχουν περικοπές. Ή ισχύουν ή δεν ισχύουν», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Εφόσον συντρέχουν οι γνωστοί λόγοι είναι συνετή αυτή τη απόφαση του Αρχιεπισκόπου», είπε ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός.

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως φαίνεται περίπου το 1/3 της ΚΟ εκφράζει από προβληματισμούς μέχρι και ανοιχτές διαφωνίες.

Στις «ισχυρές ενστάσεις» ανήκουν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αχμέτ Ιλχάν, Μπουρχάν Μπαράν, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Τάσος Νικολαΐδης, Μανώληγς Χνάρης, Σταύρος Μιχαηλίδης και Κατερίνα Καζάνη.

Στους «προβληματισμένους» ανήκουν οι Ευαγγελία Λιακούλη, Φραγκίσκος Παρασύρης, Απόστολος Πάνας, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά και Ελένη Βατσινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι βουλευτές που έχουν σοβαρές ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα επιλέξουν τον δρόμο της αποχής.



megatv.com