Θεοδωρίδου: «Οι εμβολιασμοί στα παιδιά να γίνουν γρήγορα και να μην αναβάλλονται»

Καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία, ευχήθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινά θέμα συζήτησης, είπε η ίδια και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των παιδιάτρων που θα λύσουν αρκετές απορίες των γονιών. Εν αναμονή της χορήγησης του εμβολίου από τους παιδιάτρους, ωστόσο, δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας πως οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται και όχι να αναβάλλονται.

Την ίδια στιγμή, αυξημένη εμφανίζεται διεθνών η κινητικότητα στις μικρότερες ηλικίες. Για το λόγο αυτό, όπως είπε η κα. Θεοδωρίδου, επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι κλινικές μελέτες για τους εμβολισμούς παιδιών ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες (5-11 ετών).

Θεοδωρίδου: Μικρά τα ποσοστά των ανεπιθύμητων ενεργειών (αλλεργία) από τον εμβολιασμό

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε σε μία μελέτη από το Ισραήλ σε σχέση με τους εμβολιασμούς και τις αλλεργίες. Το 98% δεν είχε καμία ανεπιθύμητη αντίδραση, όπως ανακοίνωσε, ενώ μόλις το 1% είχε ήπια αντίδραση και το 0.7% είχε μια αναφυλακτική αντίδραση.

Μίλησε επίσης και για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και, επανέλαβε ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση.

Την τρίτη δόση θα λάβουν: ανοσοκατεσταλμένοι, αυτοί που διαμένουν σε δομές και οι άνω των 65 ετών. Αν εξαιρέσουμε τους ανοσοκαταστελμένους οι υπόλοιπες ομάδες μπορεί να λάβουν την τρίτη δόση 6 – 8 μήνες μετά τον εμβολισμό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


agrinio24.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ