Τι μπορείτε να κάνετε για να φύγουν οι ραγάδες;


Οι ραγάδες είναι ένα κοινό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, οποιοσδήποτε μπορεί να τις αποκτήσει σε κάποια φάση της ζωής του. Αν οι γονείς μας ή κάποιος από τους προγόνους και τους συγγενείς μας τις είχαν, είναι αρκετά πιθανό να τις αποκτήσουμε κι εμείς. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιο επιρρεπείς είναι οι έγκυοι και κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δηλαδή από τον 6ο ώς τον 9ο μήνα. Σύμφωνα με έρευνες, το 50%-90% των εγκύων αποκτούν ραγάδες πριν από τον τοκετό. Κι αν τα παραπάνω στοιχεία είναι αποθαρρυντικά, σας έχουμε και καλά νέα:

α) Υπάρχουν τρόποι για να τις αποφύγουμε και να μειώσουμε την εμφάνιση εκείνων που υπάρχουν ήδη.

β) Οι ραγάδες που οφείλονται στην εγκυμοσύνη συνήθως ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου.

Χαρακτηριστικό τους. Στην αρχή έχουν κόκκινο ή έντονο ροζ χρώμα, ενώ αργότερα αποκτούν το χρώμα του δέρματος ή ελαφρώς πιο ανοιχτό.

Πού εμφανίζονται κυρίως. Στην κοιλιά, στο στήθος, στους γοφούς, στους γλουτούς και στους μηρούς.

Πώς δημιουργούνται. Από τη διάταση του δέρματος, η οποία προκαλεί «σπάσιμο» στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα την ανομοιόμορφη επούλωση της περιοχής.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνισή τους:

  • γυναικείο φύλο
  • κληρονομικό ιστορικό
  • απότομες αυξομειώσεις βάρους
  • εγκυμοσύνη
  • ξηρός τύπος επιδερμίδας
  • παχυσαρκία
  • φαρμακευτική αγωγή με κορτικοστεροειδή
  • αύξηση του στήθους

1. Ελέγχουμε το βάρος μας

Ενας από τους πιο θεμελιώδεις κανόνες για την πρόληψη των ραγάδων είναι η διατήρηση ενός σταθερού, υγιούς βάρους. Το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται και στην απότομη αυξομείωση του βάρους και του ύψους. Το δεύτερο δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, το πρώτο όμως είναι στο χέρι μας.

Τι κάνουμε. Υιοθετούμε ένα υγιεινό διατροφολόγιο, το οποίο ούτως ή άλλως καλό είναι να έχουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και φροντίζουμε να κάνουμε κάποια ήπια άσκηση, κατάλληλη για εγκύους, όπως γιόγκα.

2. Ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας

Η κατανάλωση άφθονου νερού θα βοηθήσει το δέρμα να παραμείνει ελαστικό και απαλό. Οσο πιο ελαστικό το δέρμα τόσο πιο δύσκολα θα δημιουργήσει ραγάδες.

Τι προσέχουμε. Αν μας αρέσει ο καφές, καλό είναι να αυξήσουμε την ποσότητα νερού που πίνουμε γιατί η καφεΐνη είναι διουρητική και απομακρύνει την υγρασία από τον οργανισμό.

3. Προσλαμβάνουμε θρεπτικές ουσίες

Οι ραγάδες μπορεί να προκύψουν πιο εύκολα εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα:

-Βιταμίνη C

-Βιταμίνη D

-Σύμφωνα με μια έρευνα, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με την εμφάνιση ραγάδων.
Βιταμίνη Α Διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων και ιστών που διατηρούν σφριγηλό και ελαστικό το δέρμα.

Ψευδάργυρος Ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και τη μείωση των φλεγμονών, ενώ έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες περιέχουν κολλαγόνο, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή του. Το κολλαγόνο που χρειάζεται πρωτεΐνες και βιταμίνη C παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ανθεκτικού και ελαστικού δέρματος. Βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων, αλλά είναι καταλυτικό και στην πρόληψη των ραγάδων.

4. Περιποιούμαστε τις νωπές ραγάδες μόλις εμφανιστούν

Οι ραγάδες είναι αντιμετωπίσιμες στα αρχικά στάδιά τους, όταν δηλαδή έχουν ροζ χρώμα και είναι μικρές. Σε αυτή την περίπτωση, η εντατική περιποίηση με ειδικές κρέμες μειώνει σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις εξαλείφει τις ραγάδες.

Επιπλέον καλό είναι να επισκεφτούμε τον δερματολόγο για να συζητήσουμε τις επιλογές αντιμετώπισης.

5. Θωρακίζουμε με μια ειδική σύνθεση την άμυνα του δέρματος

Για να προλάβουμε και να μειώσουμε δραστικά τις ροζ ραγάδες, απλώνουμε στα επίμαχα σημεία (στην κοιλιά, στο στήθος, στους γλουτούς κ.λπ.) μια ειδική σύνθεση με εντατικούς ενυδατικούς παράγοντες που διατηρούν το δέρμα απαλό κι ελαστικό. Τέτοια είναι η γλυκερίνη, η ουρία, το υαλουρονικό οξύ, καθώς και θρεπτικά λιπίδια από έλαια.



agrinio24.gr