Τι κάνουμε όταν τσακώνονται τα παιδιά μας
Ο εγκλεισμός έχει μετατρέψει το σπίτι σε πεδίο μάχης για τα αδέλφια. Μερικές φορές τσακώνονται για το τίποτε. Και ενώ ο καβγάς γίνεται για ασήμαντα πράγματα, αυτή η συνεχής ένταση κουράζει και εκνευρίζει όλη την οικογένεια.
Ωστόσο, τις περισσότερες φορές αυτό που διεκδικούν τα αδέρφια δεν είναι το προφανές (όπως ένα παιχνίδι, για παράδειγμα) αλλά η προσοχή των γονιών τους.
Αν θέλετε λοιπόν να μην τους δίνετε αφορμές, θα πρέπει να κάνετε κάποια πράγματα όπως:
Αποτρέψτε τον καυγά στο ξεκίνημά του
Μόλις δείτε ότι η κατάσταση ανάμεσά τους μυρίζει «μπαρούτι», μην αφήσετε να γίνει το μπαμ. Πάρτε το μεγαλύτερο παιδί στο άλλο δωμάτιο και ζητήστε του να σας εξηγήσει τι έχει συμβεί. Κατόπιν, δώστε στο μικρότερο να απασχοληθεί με κάτι άλλο, σε διαφορετικό δωμάτιο, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση.
Μην παίρνετε το μέρος κανενός
Αυτό είναι ένα λάθος που οι γονείς το κάνουν συχνά. Παίρνουν το μέρος του ενός παιδιά. Ακόμη κι αν αναγνωρίζετε ποιος είναι ο φταίχτης του καυγά, προσπαθήστε να παραμείνετε ουδέτερη και να μην πάρετε το μέρος κανενός. Γιατί, έτσι θα δημιουργήσετε έναν μεταξύ τους ανταγωνισμό. Και ο «ένοχος» θα νιώθει ο αδικημένος της ιστορίας, ξεσπώντας μετά σε εσάς. Ωστόσο, μετά που θα έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα, μπορείτε να το συζητήσετε με το παιδί που ξεκίνησε τον τσακωμό.
Απομακρύνετε το ένα παιδί από το άλλο
Όταν ο τσακωμός θα έχει «ανάψει» για τα καλά, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να χωρίσετε τα αδέλφια και να προσπαθήσετε να τα ηρεμήσετε. Ως καλός διαιτητής να είστε δίκαιη και να μην κάνετε διακρίσεις, όπως είπαμε και παραπάνω. Καλό είναι να τους πείτε να πάνε σε χωριστά δωμάτια, μέχρι να ηρεμήσουν, αλλά και να σκεφτούν τι έγινε και αν τους άρεσε όλο αυτό.
Αφήστε τα να τα βρουν μόνα τους
Η αλήθεια είναι πως πρέπει κάποια στιγμή τα αδέλφια θα πρέπει να μάθουν να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους. Αφήστε τα, λοιπόν, να τα βρούνε μεταξύ τους και μην επεμβαίνετε με την πρώτη φωνή που θα ακούσετε. Κάντε το μόνο όταν η κατάσταση δείχνει πως πάει να ξεφύγει.