Τι κρύβει η στρατηγική της έντασης από την Κουμουνδούρου


Δύο λέξεις: στρατηγική έντασης. Μέσω δρόμου, Βουλής και περιοδειών που θα επαναπροσεγγίζουν τον απλό κόσμο – σχεδιάζεται ήδη η κάθοδος στην Κρήτη και αλλού. Η πλήρης κάλυψη στον Παύλο Πολάκη απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς ένας κρίκος στην προαναφερόμενη στρατηγική της Κουμουνδούρου.

Νοερά εκκινήθηκε από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και την κλιμάκωση στην Ολομέλεια της Βουλής. Συνεχίστηκε κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου και το θερμό επεισόδιο Πολάκη που βρήκε όλο το κόμμα – παρά τις πίσω από τις κουρτίνες ενστάσεις ορισμένων παλαιών στελεχών – να στοιχίζεται με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Και είναι σε εξέλιξη με στόχο προφανώς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την προσπάθεια να επισημοποιηθεί για άλλη μία φορά μια εικόνα «δύο διακριτών πόλων σε απόλυτη σύγκρουση» – ως πίεση και στον τρίτο και ανερχόμενο πόλο του Κινήματος Αλλαγής.

Σε αυτή την επιθετική στρατηγική που περιλαμβάνει τα πάντα, δεν νοείται φάλτσο που να κοιτά προς τα μέσα στο κόμμα, ο εσωτερικός διάλογος ενόψει του 3ου συνεδρίου δεν είναι στο επίκεντρο, οι τάσεις είναι σε ορισμένη ανακωχή, ενώ και το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού αλλά και του ανασχηματισμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντα βρίσκεται στο τραπέζι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Νovartis, ακρίβεια, πανδημία, Ταμείο Ανάκαμψης, έρχονται σε ολική επαναφορά από το συριζαϊκό newspeak με τον πρόσθετο παράγοντα πως θα επιδιωχθεί όπου δύναται και στρατηγική συμπόρευση ή ενεργοποίηση των κοινωνικών κινημάτων.

Η ηθική και επιχειρησιακή αποδόμηση είναι οι δύο όψεις μιας στρατηγικής και εκεί πολλοί παρατηρητές εντάσσουν την κάλυψη σε Πολάκη αλλά και τη νέα ρητορική για «καθεστώς» που επαναλαμβάνουν σταδιακά ακόμη και μετριοπαθή στελέχη. Στις κομματικές διαρροές, μάλιστα το όλο επεισόδιο με τον Πολάκη και το προεδρείο της Βουλής, θεωρήθηκε ως προβοκάτσια «για αντιπερισπασμό που επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο. Αθανασίου, προκειμένου να αλλάξει άμεσα η ατζέντα από το φιάσκο της κυβέρνησης στην κακοκαιρία και την τριήμερη απομόνωση της ΝΔ στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Σε αντίστιξη μάλιστα με ψιθύρους εντός ΣΥΡΙΖΑ – που βέβαια δεν έλαβαν δημόσια έκφραση – πως «ο Παύλος είναι που για άλλη μία φορά άλλαξε την ατζέντα». Κι όμως. «Τώρα είμαστε σε πόλεμο», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης διαβάζει ως ταχύτατη τη φθορά της κυβέρνησης και ως μετέωρο το σημερινό βήμα του ΚΙΝΑΛ. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνουν πάντως πολύ και τη ρητορική τους στο πεδίο της ακρίβειας, που θεωρούν αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης αλλά και αιτία επαναπροσέγγισης με τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. «Η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας που λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής ασφυξίας για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, δεν γίνεται ούτε με ημίμετρα ούτε με ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ.

Πανδημία και συνέδριο

Στο πεδίο της πανδημίας δεν «σπινάρεται» πια από τα συριζαϊκά χείλη πεδίο ή αναζήτηση συναίνεσης. Το συνέδριο επίσης ως προγεφύρωμα αντεπίθεσης επιταχύνεται και μπαίνει στην τελική του ευθεία, ενώ η εσωτερική συνεκτικότητα που αναζητείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την επόμενη εβδομάδα ως σταθμό τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος όπου και θα μιλήσουν όλοι και εφ’ όλης – θυμίζουμε πως η εν λόγω ΚΟ είχε αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας και ήταν να γίνει από την περασμένη Δευτέρα.

Ολες οι επόμενες ημέρες θα έχουν υψηλούς τόνους από την Κουμουνδούρου και πλαγιοκόπημα υπουργών, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η στρατηγική της έντασης θα έχει στον πυρήνα της και μια σειρά πρωτοβουλιών για να αναδεικνύεται το αντιδεξιό μέτωπο που σύμφωνα με μια άποψη είναι το μόνον αντίδοτο στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.



agrinio24.gr