Τηλεδιάσκεψη του Σίμου Κεδίκογλου με φορείς για το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο


Τηλεδιάσκεψη  του ΥφΑΑΤ, Σίμου Κεδίκογλου με εκπροσώπους της Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και επιστημονικούς φορείς για το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο

Την αξία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και του Ελληνικού σήματος στο μέλι, ανέπτυξε μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους της Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και εμπλεκόμενους φορείς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Στην ευρεία διάσκεψη, συμμετείχαν ο Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ,  κ. Απόστολος Πολύμερος,  η Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του ΥΠΑΑΤ, κα. Κωστούλα Νικολάου, η Προϊσταμένη του τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών της Δ/σης Πιστοποίησης και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κα. Μαρία Σπέντζου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ.Μάριος Τζιτζινάκης, η Προϊσταμένη του Τμ. Διαχείρισης Data Center, Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων του ΥΠΑΑΤ, κα. Γεωργία Παππά, ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Collectives Α.Ε., κ. Ευάγγελος Πορής και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Ο ΥφΑΑΤ κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε με θέρμη την ανάγκη να επικρατήσει διεθνώς το ελληνικό σήμα που αποτελεί ασπίδα προστασίας για το ελληνικό μέλι, προκειμένου να αναδειχθεί η μοναδική ποιότητά του.  

«Πρέπει να καθιερωθεί ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού, αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να το επικοινωνήσουμε μέσω καμπάνιας. Να μάθουν μέσω αυτής, το κέρδος που αποκομίζουν οι μελισσοκόμοι όντας δηλωμένοι στο Ηλεκτρονικό Μητρώο», τόνισε και προσέθεσε αναφερόμενος στις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις ότι «η μόνη απάντηση είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος που θα αποδεικνύει τη γνησιότητά του με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει». 

Στην παρέμβασή του ο κ. Τζιτζινάκης παρουσίασε και ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, επισημαίνοντας ότι παρά τις αρχικές αντιδράσεις και δυσπιστίες που εξέφρασε μερίδα παραγωγών και φορέων, τελικά «ο κόσμος της μελισσοκομίας το αγκάλιασε», όπως είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται από την κατακόρυφη αύξηση τόσο του αριθμού των κυψελών που δηλώνονται, όσο και του αριθμού των μελισσοκόμων που εντάχθηκαν στο Μητρώο. 

«Θεσπίζεται και καθιερώνεται η μελισσοκομική ταυτότητα για όλους τους ενεργούς επαγγελματίες ως μέσον ταυτοποίησης, διακρίβωσης και διασταύρωσης των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτήν», εξήγησε και προσέθεσε ότι « Η κατοχή της εν λόγω ταυτότητας, θα είναι απαραίτητο στοιχείο κατά τη διαδικασία διακίνησης των μελισσοκομικών προϊόντων. Έχει στηθεί ένας αρκετά σοβαρός μηχανισμός αποτροπής δήλωσης ψευδών στοιχείων, με τον τρόπο αυτό προστατεύονται οι συνεπείς μελισσοκόμοι οι οποίοι δηλώνουν τα πραγματικά στοιχεία από εκείνους που δηλώνουν ψευδή. Στόχος είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του μελισσοκομικού κλάδου», τόνισε. 

Η κα. Παππά ενημέρωσε ότι οι μελισσοκόμοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στις ψηφιακές υπηρεσίες (πλατφόρμες) που βρίσκονται ανηρτημένες στο www.gov.gr και στο πόρταλ του ΥΠΑΑΤ (http://www.minagric.gr). «Στο ηλεκτρονικό Μητρώο, έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 46.750 μελισσοκόμοι, εκ των οποίων οι 20.761 έχουν κάνει αιτήσεις για 2.182.284 κατεχόμενες κυψέλες», επισήμανε. 

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επανέλαβε ότι οι αγορανομικοί έλεγχοι, που γίνονται μέσω των υπηρεσιών της Γ.Γ. Εμπορίου, του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών, πρέπει να έχουν στόχο την ποσότητα και την ποιότητα. 

Η εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κα. Σπέντζου, αφού συνεχάρη τον κ. Κεδίκογλου και τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια αυτή, επισήμανε ότι το Μητρώο θα μπορούσε να εμπλουτισθεί και με περαιτέρω πληροφορίες όπως είναι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. 

Καταλήγοντας, ο κ. Κεδίκογλου εξήρε τη σπουδαιότητα του ισοζυγίου μελιού και επαναβεβαίωσε ότι για την καταχώριση του ελληνικού προϊόντος, πέρα από την ιχνηλασιμότητα που δρομολογείται μέσω του επιστημονικού συμβουλίου που συγκροτείται στο ΥΠΑΑΤ, απαραίτητοι είναι οι αγορανομικοί έλεγχοι. 

Όλα τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού.



agrinio24.gr